U nadmetanju su učestvovala i deca, ali i njihove vaspitačice i učiteljice.       Foto: AA

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti nekoliko stotina mališana u Novom Sadu tradicionalno je ovaj dan obeležilo takmičenjem u preskakanju vijača pod nazivom "Vežbaj i ti sa nama“. Kako se snalaze sa preskakanjem vijače demonstrirala su deca predškolskog uzrasta, kao i školarci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

U nadmetanju su učestvovala i deca, ali i njihove vaspitačice i učiteljice. Poseta današnjoj manifestaciji u organizaciji sportske porodice "Sportisimo“ bila bi i veća da uvertiru u današnje sportsko nadmetanje nije napravila kiša. No, kiša je stala pa je i takmičenje u preskakanju vijača moglo da počne.

Todor Trajković ima šest i po godina i ide u vrtić "Kolibri“ i pobedio je u takmičenju za predškolski uzrast, jer je najduže izdržao u preskakanju vijače u odnosu na svoje vršnjake. Kaže da mu nije bilo teško i da se pripremao za ovo takmičenje.

"Vežbao sam u vrtiću, napolju u dvorištu. Volim da vežbam sa vijačom i to mi je omiljeni sport“, kaže mali šampion Todor.

Sportska porodica "Sportisimo“ već pet godina organizuje ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju posvećenu aktivnosti najmlađih. Nenad Radonić iz ove organizacije kaže da se ova manifestacija organizuje sa ciljem da se motivišu deca da se bave sportom.

"Želimo da deci koja su fizički aktivna i koja se bave sportom u klubovima damo podstrek da budu još bolja, ali nam je veći naglasak na onu decu koja nisu u sistemu sporta, da i njih uklјučimo. Upravo zato smo izabrali vijaču kao rekvizit koji može da se preskače bez obzira na težinu, visinu, pol, uzrast i motoričku sposobnost. Nije potrebna posebna sposobnost da bi se preskakala vijača. Želimo da time podstaknemo da se deca bave sportom i da taj način ih osokolimo, da uđu u sistem sporta, da se bave rekreacijom“, navodi Radonić.

Kako navodi, jedan od ciljeva "Sportisima“ je da Srbija dobije titulu aktivne zemlјe 2020-2030, dodajući da se kroz dečju igru oživljava vijača kao sportski rekvizit.

"Vijača je totalno je zanemarena. Nadamo se da ćemo je malo popularizovati na ovaj način“, zaključuje Nenad Radonić.

TRT Balkan / agencije