Najskuplji, ali i najposećeniji izloženi primerak je Porsche Tycan 4S Cross Turismo.      Foto: AA

Pod kupolama Novosadskog sajma danas je u Novom Sadu otvorena dvodnevna manifestacija Electric Vehicles Days posvećena elektromobilnosti, kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta lјudi i robe, u okviru koje se održavaju stručni skupovi i predavanja, ali i izložba najnovijih dostignuća u oblasti automobilske industrije kada je reč o vozilima na struju.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada i budući potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević koji je podsetio da je ovo druga manifestacija posvećena električnim vozilima.
“Prošle godine bio je to pionirski poduhvat, uz sve izazove koje je pandemija nosila sa sobom, a godinu dana posle, sve je još kompleksnije, sadržajnije i na višem nivou, na čemu iskreno čestitam organizatorima. Klјučni narativi ove konferencije su globalno veoma aktuelni, a to su prihvatanje novih energetskih izvora, zaštita životne sredine i primena nove tehnologije“, rekao je Vučević.

Istakao je da izloženi električni automobili u auli Master centra sajma deluju “futuristički i gotovo nestvarno“, te je teško pojmiti da su oni uveliko u zvaničnoj proizvodnji i na tržištu, “a to je trend koji mi svakako moramo da pratimo“.

“Novi Sad je IT centar, sa Naučno-tehnološkim parkom, Centrom za izučavanje veštačke inteligencije, sa snažnim Fakultetom tehničkih nauka, a zato i ne čudi da je naš grad mesto za održavanje ove manifestacije“, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

U okviru svečanog otvaranja obratili su se i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta koji je naglasio da je ta država poznata po automobilskoj industriji da se mnogo ulaže u zaštitu životne sredine kroz pronalaženje alternativnih vidova pogonskog goriva u autoindustriji, a održane su plenarne sesije o energetskoj tranziciji, električnim vozilima i pametnim gradovima.

Obezbeđena je i testing zona, u kojoj posetioci mogu da isprobaju savremena električna vozila. U dvorištu sajma, za testiranje su posetiocima danas i sutra dostupni Mercedes EQC, Volkswagen ID.3 i Volvo xc 40 Full charge.
Pored testing zone, u izlagačkom delu posetioci mogu da se upoznaju sa performansama čak 17 različitih električnih i hibridnih vozila koja dolaze iz najpoznatijih kompanija u automobilskoj industriji.

Najskuplji, ali i najposećeniji izloženi primerak je Porsche Tycan 4S Cross Turismo, koji ima bateriju kapaciteta 93,4 kilovat-časa, snage 420 kilovata odnosno 571 konjske snage, iznosi 167.900 evra, a nešto jeftinije su Mercedesove limuzine EQS 580 4MATIC za 132.492 evra i EQE350+ za 73.482 evra.

Ljubitelji motocikala u ponudi imaju BMW-ov električni motor CE-04 koji bez dodatne opreme košta 13.990 evra, a veliku pažnju posetilaca privlači i električna formula, rad studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Na izložbi je izložen i električni autobus Euhibrid koji promoviše firma Hybrid innovations. Ovaj putnički autobus proizveden je u turskoj fabrici Bozankaya u Ankari. O njegovoj pouzdanosti izlagači svedoče time da su doputovali njime iz Beograda za Novi Sad, a prethodna dva dana ovaj autobus, koji može sa jednim punjenjem baterije da pređe oko 300 kilometara, prevozio je tursku delegaciju prilikom posete predsednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Ergodana Srbiji.
Promoteri ovog autobusa nadaju se da će električni autobusi zaživeti na drumovima u Srbiji, kao što je to već praksa u Turkiye, gde prevoze putnike već godinama.

Organizatori manifestacije su kompanija Ninamedija i Fakultet tehničkih nauka, a ulaz je besplatan.

TRT Balkan / agencije