Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).     Foto: Hina

​Kako se navodi, u sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS "J​ames e W​illiams" (DDG-95), fregata Grčke RM HS "P​sara" (F-454), fregata Turske RM TCG "B​arbados" (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS "D​e Z​even P​rovincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "F​redericton" (F-337).

Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).

​"​Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja​", najavili su iz MORH- a.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban će u ponedjeljak ​primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu​, a dogovoren je i sastanak u uredu grada​. Ova skupina NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih.

Primjerice, 2007. prilikom vojne vježbe Noble Midas 07 na poligonima kod Knina i Slunja, te u zrakoplovnim bazama Zemunik i Divulje, sudjelovalo je 29 borbenih zrakoplova, 23 helikoptera, devet zrakoplova i 800 marinaca, a u teritorijalne vode Republike Hrvatske tada je uplovilo više od 40 brodova i šest podmornica,

HINA