Najtraženija zanimanja na tržištu rada na Balkanu      Foto: Getty Images

S druge strane, na tržištu rada veoma malo su tražena određena zanimanja zbog ekonomske situacije u zemljama, ali i sve više takvih profesija, te mnogi uposlenici često godinama čekaju na biroima za zapošljavanje.

U ovom tekstu smo istražili koja zanimanja su najviše tražena na tržištu rada u zemljama regije Balkana, a za koja je vrlo malo interesovanja kompanija i poslodavaca.

Zanimanja u Bosni i Hercegovini

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada 2022. godine su bili poslovi vezani za IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine - specijalista.

Također su traženi i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog stručnog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Osim njih, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba je među kriminalistima, politolozima, novinarima, socijalnim radnicima, profesorima engleskog jezika i profesorima razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom je za prodavačima i ugostiteljima, posebno školovanim konobarima, a veoma su traženi i operateri za unos podataka i radnici u call centrima.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, među visokokvalifikovanim i kvalifikovanim radnicima, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. S druge strane, najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari i frizeri.

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz 2022. godine pokazuju da u Hrvatskoj postoji velika potražnja za mnogim profesijama, prvenstveno zbog povećanog odlaska mnogih radnika u inozemstvo posljednjih nekoliko godina.

Indeks slobodnih radnih mjesta jasno ukazuje da je tokom prošle godine potražnja za radnicima bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač, konobar, učitelj, skladištar, knjigovođa, tesar, armirač, fasader, mesar, elektroinstalater, CNC operater, vodoinstalater, kuhar, kozmetičar i frizer.

S druge strane, kada je riječ o višku kadra sa srednjom stručnom spremom, suficitarna zanimanja su ekonomisti, web-dizajneri, poslovni sekretari, upravni referenti, veterinarski tehničari i modni tehničari.

U Hrvatskoj već godinama postoji značajna potražnja za ljekarima, posebno neurolozima i ginekolozima, a vrlo su traženi i IT stručnjaci.

Najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba je među onima koji su završili studij javne uprave, fizioterapije, poslovne ekonomije, dizajna, politologije, novinarstva, sociologije, tekstilne tehnologije, šumarstva i kineziologije.

U poređenju s 2021. i pretpandemijskom 2019. godinom, prošlogodišnja potražnja za radnom snagom je bila veća za blizu 26,6 posto.

Koja su zanimanja najtraženija u Srbiji?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine, poslodavci su najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima trgovina i prodaja, IT sektor, mašinstvo, administracija i transport, a među najtraženijim zanimanjima bila su prodavač, vozač, magacioner, komercijalista i telefonski operater.

Pored IT sektora, manjak radnika na tržištu rada postoji i među kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima. Dosta su traženi i kuhari, konobari, vozači, frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke.

I dok za neka zanimanja vlada veliko interesovanje, druga su u suficitu. Najteže dolaze do posla uposlenici u ovim oblastima: tekstil i kožarstvo, mašinstvo i obrada metala, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, šumarstvo i obrada drveta, kao i ekonomija, pravo i administracija.

Višak na tržištu radne snage predstavljaju sljedeća zanimanja: krojač tekstila, obrađivač kože i krzna, servisni mašinski tehničar, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednim mašinama, autolimar i automehaničar. Do posla teško dolaze i daktilografi, birotehničari, pravni tehničari i pravnici.

Tržište rada u Crnoj Gori

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na tržištu rada su najtraženiji nastavnici matematike, fizike, hemije, kao i medicinari, inženjeri, ljekari i informatičari.

Kada je riječ o srednjoškolskom kadru, najviše ih je oglašeno za konobare, medicinske tehničare/sestre, ugostitelje, kuhare, sobarice i prodavce.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima najviše ekonomista, pravnika, menadžera i vaspitača.

Najtraženija zanimanja u Sjevernoj Makedoniji

Pekari, bravari, zavarivači, monteri su neke od profesija za koje su na tržištu rada stalno aktivni oglasi za posao u Sjevernoj Makedoniji. Ovo su neka od najdeficitarnijih zanimanja u zemlji, prema analizi privrednih komora.

Trenutno je na tržištu rada aktivno 5.600 oglasa, od kojih većina traži zaposlenje u prerađivačkoj industriji, maloprodaji i veletrgovini, te informacijama i komunikacijama. Na web-stranici Zavoda za zapošljavanje ažuriraju se oglasi za zapošljavanje u zavisnosti od zahtjeva poslodavaca.

”Poslodavci su iskazali potrebu za radnicima iz sljedećih zanimanja: programer, informatičar, komercijalista, administrator, administrativni referent, konobar, kuhar, barmen, prodavač, krojač, građevinski radnik, stolar, armirač, vozač, higijeničar stambeno-poslovnih prostora, higijeničar proizvodno-radnih prostorija, fizički radnik”, kažu u Zavodu za zapošljavanje.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima najviše ekonomista, pravnika, vaspitača, te radnika tekstilne tehnologije.

TRT Balkan