Ove godine blizu 6.650 muslimana iz regije obavit će svoju vjersku dužnost, od čega je najveći broj njih iz Bosne i Hercegovine.      Foto: Reuters

Svake godine muslimani iz cijelog svijeta putuju u Meku kako bi obavili svoju vjersku dužnost – hadž – koja predstavlja obavezu svakog sposobnog punoljetnog vjernika, koji je u finansijskoj mogućnosti da ga obavi.

Za muslimane hadž predstavlja oživljavanje postupaka poslanika Muhammeda tokom “Oprosnog hadža” 632. godine.

Ove godine blizu 6.650 muslimana iz regije obavit će svoju vjersku dužnost, od čega je najveći broj njih iz Bosne i Hercegovine. 2.225 Bosanaca i Hercegovaca odlazi u Meku, a prva grupa budućih hadžija na ovaj put zaputila se 6. juna. Prije samog polaska, buduće hadžije obišao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji im je, tom prilikom, poručio da trebaju biti svjesni da su mjesta hadža istovremeno i mjesta gdje se traži oprost od grijeha.

Iz Sjeverne Makedonije ove godine na hadž putuje 2.040 vjernika, s Kosova 1.576, iz Srbije 566, a iz Crne Gore njih 225. Istovremeno, u Meki se očekuje i 20-ak hodočasnika iz Hrvatske koji na ovaj put odlaze u organizaciji islamskih zajednica regiona.

Zdravstvene preporuke budućim hadžijama

S obzirom na činjenicu da je među budućim hadžijama veliki procenat starije populacije, ne čudi da se poseban fokus stavlja na segment zdravlja.

Naime, hodočasnicima se, po dolasku u Saudijsku Arabiju, preporučuje, prije svega, izbjegavanje nesanice, stalna higijena ruku i hrane, unos dovoljne količine tečnosti kako bi se izbjegla potencijalna dehidracija, nošenje maski prilikom suočavanja s gužvama, te opskrba s neophodnim lijekovima.

TRT Balkan / agencije