Svima uključenima u projekt obnove prve zaštićene obiteljske kuće u ime obitelji zahvalila je Katarina Bešlić te izrazila zadovoljstvo kvalitetom obavljenih radova.        Foto: Hina

Ministrica je u pratnji gradonačelnice Magdalene Komes i dožupana Mihaela Jurića najprije obišla obnovljenu stambenu zgradu u sastavu bivše "munjare", izgrađenu 1911. godine, prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro koje je nakon potresa cjelovito obnovljeno.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova, napomenuvši da je Ministarstvo u suradnji s Konzervatorskim odjelom i drugim službama, odmah nakon potresa, poduzelo hitne mjere zaštite.

Podsjetimo, Petrinju i okolicu pogodio je prvi potres jačine 5 stupnja prema Richteru u zoru 28.12.2020. Međutim, on je bio samo najava za ono što se dogodilo dan kasnije u 12:19 kada je grad pogodio potres jačine 6,2 stupnja, a koji je odnio sedam života.

"Namjera nam je bila da identitet Petrinje, odnosno najvrjedniji povijesni dio zaštitimo i pripremimo za obnovu. Javne zgrade su obnavljane iz Fonda solidarnosti, a odlučili smo da 26 zgrada u samom središtu Petrinje financira Ministarstvo", rekla je ministrica.

Dodala je da su u tijeku radovi na 21 zgradi, pa se središtu grada postupno vraća vizualni identitet od prije potresa. Najavila je da će se do kraja godine obnoviti još jedna kuća, a ostale sljedeće godine.

Petrinjska gradonačelnica napomenula je da je projekt prve obnovljene zgrade vrijedan oko 650.000 eura. Dodala ja da se u gradu obnavlja ukupno 26 kulturno zaštićenih objekata, od kojih je 20 privatnih.

Svima uključenima u projekt obnove prve zaštićene obiteljske kuće u ime obitelji zahvalila je Katarina Bešlić te izrazila zadovoljstvo kvalitetom obavljenih radova.

Prilikom obilaska gradilišta ministrica Koržinek Obuljen razgledala je radove na zgradama u gradskom središtu te Glazbenog paviljona u gradskom Šetalištu J.J. Strossmayera, na kojemu su radovi sanacije u završnoj fazi, a posjetila je i prvu hrvatsku kontejnersku knjižnicu.

HINA