Zbog aktualnih kriza Milanović procjenjuje kako će sljedeće godine turistička sezona u Hrvatskoj biti lošija nego ova godina.      Foto: AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na 14. konferenciji o održivom razvoju i dodjeli nagrade HRIO - Hrvatski indeks održivosti u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Predsjednik Zoran Milanović na početku izlaganja upozorio je kako je Hrvatska od članstva u Europskoj uniji na godišnjoj razini u plusu blizu 5 milijardi kuna (660 milijuna eura), što je pola proračuna Grada Zagreba, ocijenivši kako taj iznos nije značajan za razvoj države.

Komentirao je aktualni rat kojega Rusija vodi u Ukrajini te posebno zabrinjavajućim ocijenio napad na plinovod i onesposobljavanje Sjevernog toka 1 i 2 jer će prouzročeni kvar onemogućiti, rekao je, europsku ekonomiju za ovu godinu.
"Neće se Nijemci smrzavati, uložili su puno u obnovljive izvore, u energetsku obnovu kuća“, kazao je Milanović te upozorio na loše stanje tog sektora u Hrvatskoj.

Također, zbog aktualnih kriza procjenjuje kako će sljedeće godine turistička sezona u Hrvatskoj biti lošija nego ova godina.
"Cijeli sustav je dizajniran tako da oni koji imaju puno, najviše ili jako puno, ostanu tamo gdje jesu, a da oni koji su ispod, otprilike ostanu tu gdje im je mjesto. Tu je naša mala Hrvatska“, rekao je Milanović.

Sandra Benčić, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, u svom je obraćanju izjavila kako su koronakriza, energetska kriza i inflacija neusporedivi s klimatskom krizom.

"Danas govorimo o permakrizi, u vremenima kada se više kriza preklapa istovremeno te zajedno stvaraju okruženje u kojemu se nikada nismo našli. Sada je vrijeme da radimo iskorake koje nismo radili do sada i možda nam neće uspjeti, možda ćemo morati pokušavati ponovno i ponovno jer recepta nema. Kako to raditi u društvu u kojem nema povjerenja, a bez povjerenja nema promjena?“, upozorila je Benčić.

Dodala je kako su poslovni subjekti koji rade na održivom razvoju primjer kako se to uspješno radi na poslovnoj razini.

Preobrazba politika na zeleni i niskougljični rast i razvoj strategija je Vlade Hrvatske do 2030. godine koja je potpomognuta financijskim sredstvima iz EU fondova, ponajviše iz fonda konkurentnost i kohezija.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj neprofitno je poslovno udruženje gospodarstvenika koje okupljan najveće hrvatske kompanije i lidere u gotovo svim sektorima. Savjet je osnovan 1997. s ciljem zastupanja gospodarskih interesa u održivom razvoju prema Vladi RH, podupiranja usmjerenja prema održivom razvoju u gospodarskom, političkom, pravnom i društvenom životu te poticanja promjena koje će pospješiti prijelaz na održivi razvoj u Hrvatskoj.

Na 14. konferenciji o održivom razvoju dodijeljene su nagrade najodgovornijim i održivijim poduzećima koja služe za vrednovanje odgovornih praksi u gospodarstvu.

TRT Balkan / agencije