"Ne možemo dopustiti da ovaj strateški dio našeg kontinenta još dugo ostane izvan zajedničkog evropskog doma", kazala je Meloni.     Foto: Reuters

U Trstu, na sjeveroistoku zemlje, u organizaciji italijanskog Ministarstva vanjskih poslova, održana je konferencija "Italija - Zapadni Balkan" s ciljem približavanja italijanske politike i poslovnog svijeta toj regiji.

"Kao susjedna država, Italija je svjesna vitalne važnosti ove regije za budućnost cijele Evrope. Iz iskustva znamo da sve što se događa izvan Jadrana trenutno utječe na nas", kazala je Meloni u videoporuci objavljenoj na konferenciji.

Navodeći da trenutna dinamika u svijetu, poput rusko - ukrajinskog rata, ovu konferenciju čini neophodnom, Meloni je rekla: "Evropa ima veliku odgovornost prema Balkanu. Potrebno je ponovo potvrditi osjećaj pripadnosti ovoj regiji, našem svijetu i našim vrijednostima. To je bila moja poruka na Samitu EU - Zapadni Balkan održanom 6. decembra u Tirani."

Podvukla je kako se ne mogu zadovoljiti samo ekonomskim mjerama za regiju, te je također kazala: "Hitno je da EU postavi novu viziju za ovu regiju i uvrsti proširenje na Zapadni Balkan među svoje prioritete. Ne možemo dopustiti da ovaj strateški dio našeg kontinenta još dugo ostane izvan zajedničkog evropskog doma."

Premijerka Meloni naglasila je da je regija važna i za vlastitu nacionalnu sigurnost.

"Sigurnost i rast svih naroda na Zapadnom Balkanu temeljni su za nacionalne interese Italije", navela je Meloni, te nastavila:

"Cilj ove vlade je više približiti Italiju Balkanu. Ova konferencija je organizacija koja će ponovo pokrenuti interes Italije za regiju. Naše kompanije su već u regiji i imaju vodeću ulogu, ali tu prisutnost moramo obnoviti i ulagati u strateške sektore."

Italijanski mediji pišu kako današnja konferencija pokazuje važnost koju regiji daje desničarska koalicijska vlada premijerke Meloni, koja je preuzela vlast u oktobru 2022. godine.

TRT Balkan / agencije