Smješten u Štajerskoj pokrajini na sjeveroistoku Slovenije, drugi po veličini grad u ovoj zemlji mjesto je susreta historijskog i modernog.     Foto: AA

Vijugave ulice, trgovi i historijski objekti u Mariboru svakog svog gosta provedu kroz neka minula vremena, kada je Glavni trg i njegova okolina bio poprište živahnih trgovačkih radnji i placeva na kojima su seljaci i trgovci prodavali svoje proizvode i robu.

Smješten u Štajerskoj pokrajini na sjeveroistoku Slovenije, drugi po veličini grad u ovoj zemlji mjesto je susreta historijskog i modernog, a u ljetnim danima mjesto je koje obilaze brojni posjetitelji iz većine evropskih zemalja.

Ekipa Agencije Anadolu zabilježila je zanimljive kadrove s mariborskih ulica i trgova.

Glavni trg mjesto je gdje turisti imaju priliku obići živopisne male radnje, a nalazi se u blizini Starog mosta, na rijeci Dravi.     Foto: AA

Dok najmlađi osvježenje traže u fontanama na mariborskim trgovima, oni nešto stariji obilaze Glavni trg, koji obiluje historijskim znamenitostima poput Gradske vijećnice, Franjevačkog samostana i crkve, Kužnog stupa, koji su Mariborčani podigli u 17. stoljeću u znak sjećanja na kugu koju su preživjeli, te brojnih drugih spomenika bogate kulture i historije ovog grada.

Glavni trg mjesto je gdje turisti imaju priliku obići živopisne male radnje, a nalazi se u blizini Starog mosta, na rijeci Dravi, koji slovi za jedan od simbola ovog grada s približno 97 hiljada stanovnika.

Ukupni ambijent na gradskim ulicama upotpunjuju ulični svirači, koji u večernjim ali i dnevnim satima, kako kažu, nude razonodu sebi i drugima kroz note kompozicija s prostora bivše Jugoslavije, ali i cijelog svijeta.

Historijski zapisi kažu da je grad u 20. vijeku pretrpio određene promjene, ali je osnovno starogradsko jezgro ostalo sačuvano u velikoj mjeri.

TRT Balkan / agencije