Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj situaciji na Kosovu i procesu dijaloga.     Foto: AA

Uoči početka Samita Berlinskog procesa, koji se danas održava u Tirani, premijer Kosova Albin Kurti sastao se s predsednikom Komisije za spoljne poslove Parlamenta Nemačke Michaelom Rothom.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj situaciji na Kosovu i procesu dijaloga. Premijer Kurti je izjavio da se dijalog sa Srbijom ne može nastaviti kao da se ništa nije desilo.

“Sledeće poglavlje dijaloga za normalizaciju mora da uzme u obzir agresivno delovanje Srbije kroz teroristički napad 24. septembra, za šta postoji dovoljno dokaza i činjenica za umešanost Srbije”, kazao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer je naveo da pristup procesu normalizacije odnosa mora biti uravnotežen, uz poštovanje i potpunu implementaciju Osnovnog sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa dogovorenog u Skoplju.

“Srbija da odustane od javnog i faktičkog odbacivanja delova Osnovnog sporazuma koji se odnose na de fakto priznanje Kosova i našeg teritorijalnog integriteta”, kazao je Kurti.

Razgovarano je i o procesu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i bilateralnim odnosima između Kosova i Nemačke. Kurti je zahvalio Rothu na kontinuiranoj podršci Nemačke Kosovu.

TRT Balkan / agencije