Još nije jasno kako će odlučiti slovenski premijer Golob.     Foto: AA

Detalji izvješća još uvijek nisu poznati. Neslužbeno, slovenski premijer Golob još ne namjerava potpisati ostavku.

"Premijer još nije primio moju ostavku, prvo će dobiti izvješće", rekla je za Švarc Pipan.

Prema neslužbenim informacijama, u krugovima bliskim ministrici naslućuje se da ona ove sedmice neće podnijeti ostavku. Još nije jasno kako će odlučiti slovenski premijer Golob.

Ministrica pravosuđa i njezina matična stranka Socijalni Demokrati (SD) našli su se u središtu skandala nakon što je ministarstvo platilo 7,7 miliona eura kupovinu prostora u Litijskoj ulici u Ljubljani, a nije naručilo vlastitu provjeru cijene zgrade, već je prihvatilo naručeno vrednovanje od prodavca biznismena Sebastjana Vežnavera. Za nju je 2019. platio 1,7 miliona eura.

Švarc Pipan proteklih je sedmica uz potporu premijera Goloba krenula u rasvjetljavanje okolnosti spomenute kupnje. O svojim konačnim saznanjima Švarc Pipan jučer je izvijestila premijera. Nakon prošlosedmične ponude ostavke, dogovorili su se da će ga ministarica o tome obavijestiti u roku od sedam dana.

Kad bi Švarc Pipan podnijela ostavku, Golob bi je poslao Državnom zboru (parlamentu) i krenuo u potragu za novim kandidatom ili kandidatima za čelno mjesto ministra. U međuvremenu bi ga sam vodio.

Kako je proteklih sedmica objašnjavala Švarc Pipan, u kupovini je prevarena, ali je prstom upirala u neke zvaničnike ministarstva i članove stranke, među kojima je i glavni tajnik SD-a Klemno Žibert koji je također dao ostavku na tu funkciju.

Između ostalog, Ministarstvo pravosuđa ishodilo je novi premjer zgrade u Litijskoj ulici. Prema vještačenju geodeta Branka Kovača, površina prostora je 6258,3 kvadratnih metara, što je više od hiljadu kvadratnih metara od prigovora.

SD je u ponedjeljak opširno raspravljao o načinima izlaska iz krize u kojoj se stranka našla nakon afere oko kupnje zgrade za potrebe sudova na Litijskoj cesti u Ljubljani.

Istraživanje koje je Mediana provela pokazalo je da je potpora SD-u s januarskih 7,5 posto pala na jedva 2,6 posto. S druge strane, predsjednica Tanja Fajon završila je na dnu ljestvice popularnosti političara.

TRT Balkan / agencije