Glavni izazov za rasvetljavanje sudbine nestalih je nedostatak pouzdanih informacija i odbijanje saradnje od strane Srbije, istakao je premijer Kosova.      Foto: AA Archive

Vlada Kosova je na današnjoj sednici osnovala Institut za zločine počinjene tokom rata na Kosovu i za izvršnog direktora tog Instituta imenovan je Atdhe Hetemi.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da se nastavlja institucionalno opredeljenje za rešavanje svih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu. On je naglasio da će se Institut baviti zločinima Srbije na Kosovu tokom 1998-1999. godine, te da Srbija ne može biti amnestirana za zločine koje je počinila.

“Vlada Kosova je posvećena istini, pravu da se zna i pravdi, kao preduslovima za održiv mir. Naše institucionalno opredeljenje za rešavanje svih zločina počinjenih tokom rata se nastavlja”, kazao je Kurti.

Naglasio je da je za suočavanje sa prošlošću i proces lečenja, neophodan državni mehanizam. Premijer je kazao da su rane još sveže i otvorene za hiljade članova porodica preko 1.600 ljudi koji se još uvek vode kao nestali tokom rata.

“Prioritet dajemo sudbini i mestu gde se nalaze nestali. Tokom ove godine obavljena su procenjivačka iskopavanja na 11 lokacija, od kojih je 5 rezultiralo pronalaskom i ekshumacijom najmanje šest žrtava rata, ne uključujući nedavne nalaze u Bištažini, Đakovici i Prizrenu“, rekao je Kurti.

Dodao je da je glavni izazov za rasvetljavanje sudbine nestalih nedostatak pouzdanih informacija i odbijanje saradnje od strane Srbije, koja i dalje stoji nad masovnim grobnicama dok ih negira.

Kurti je, takođe, podsetio da je ranije osnovana i državna Komisiju za istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa uništenog tokom rata 1998-1999, a pokrenut je i projekat obeležavanja sećanja na ubijenu decu, koja su nestala ili izgubila živote u ratnim uslovima.

“Kao odgovor na nekažnjivost ratnih zločina na Kosovu, uklonili smo zakonske prepreke za suđenje ratnim zločincima u odsustvu. Izmenama koje smo uneli u relevantno zakonodavstvo, naše pravosudne institucije mogu krivično goniti i kažnjavati počinioce ratnih zločina u odsustvu, gde god da se nalaze”, kazao je Kurti.

TRT Balkan / agencije