Direktorica Kompanije izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i zemljama Balkana općenito.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je Kompaniju TC Energy u Washingtonu, gdje se sastao sa direktoricom kompanije i članovima Uprave.

Razgovarano je o trenutnoj energetskoj sigurnosti na Balkanu, s posebnim osvrtom na diversifikaciju snabdijevanja plinom i južnu interkonekciju, kao i o dugoročnom rješenju problema sa kojima se BiH suočava u energetskom sektoru.

Komšić je istakao kako je energetska sigurnost već odavno dio geopolitike u cijelom svijetu, pa tako i na zapadnom Balkanu. Upravu kompanije informisao je o obavezama naše zemlje iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, a koje je preuzela kako bi se uskladila sa politikama EU, te izazovima sa kojima se suočava naša zemlja kad je riječ o reformama energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Razmijenjena su mišljenja o potencijalnim investicijama, koje bi Kompanija TC Energy mogla realizovati u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na projekte vezane za diversifikaciju izvora energije i održivi razvoj.

Direktorica Kompanije izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i zemljama Balkana općenito, te istakla značaj koji ova regija ima u planovima TC Energyja, vezano za širenje na međunarodno tržište - saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

FENA