U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenom prostoru.   Foto: Hina

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenom prostoru, dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70 posto, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Posljedica je to dugotrajne suše u kombinaciji s visokim temperaturama koje su cijelu zemlju, a prvenstveno obalu, pretvorile u visoko rizično požarno područje, gdje je često samo iskra dovoljna za katastrofu, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ističu kako samo jedan nesmotreno bačeni opušak ili nedovoljno ugašeni roštilj prijeti kućama i iziskuje nadljudske napore vatrogasaca u spašavanju ljudi i imovine te da je samo trenutak nepažnje dovoljan da se živopisna mediteranska šuma pretvori u mrtvu prirodu.

Za kampanju je bila potrebna samo jedna slika nepoznatog autora nazvana “Mrtva priroda”, na kojoj se može vidjeti izgoreno stablo na požarom pogođenom području.

U umjetnosti, najčešće u slikarstvu, mrtva priroda označava korištenje neživih ili nepokretnih predmeta za središnje likovne motive, poput ubranog voća ili vrča mlijeka.
U ovom slučaju, objašnjavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, mrtva prirodna uključuje i stablo koje je do jučer bilo živo dok su danas od njega ostali samo izgorjeli ostaci.

Prirodi su potrebne godine za obnovu, stoga je i ova kampanja jedan od načina kako građanima skrenuti pozornost da je odgovornost u smanjenju broja požara i šteta koje od njih nastaju na svim građanima, naglašava Hrvatska vatrogasna zajednica.

Kampanju su podržale i oglašivačke kuće Go2Digital i Media Media oglasi, Ingrafika digital print i fotograf Marko Vukas. Kampanja traje tijekom kolovoza na oglasnim mjestima koja uključuju billboard plakate na priobalju te digitalne površine na kontinentu i priobalju.

HINA