Albanci su hrabro odbili suradnju s nacistima i nisu predali popise jevreja.         Foto: Yad Vashem

Položaj jevreja početkom 20. stoljeća u Evropi bio je izuzetno nepovoljan.

Dugogodišnji rast antisemitizma i pritiska na jevreje rezultirali su osnivanjem cionističkog pokreta, koji je okupio hiljade jevreja iz cijelog svijeta kako bi konačno pronašli rješenje za uspostavljanje jevrejske nacionalne domovine.

Razbijeni jevrejski izlog u Berlinu nakon nereda 9. novembra 1938.      Foto: Getty Images

Postojalo je mnogo zvaničnih prijedloga, od kojih je najpoznatiji prijedlog Ugande, međutim, tadašnji cionisti su imali samo jedan cilj – Jerusalem.

Pored nekoliko zvaničnih prijedloga, istaknuo se i neobičan prijedlog Lea Eltona – Albanija.

Deklaracija britanske vlade o dodjeli “jevrejske teritorije” u istočnoj Africi.         Foto: jewishvirtuallibrary.org

Leo Elton se prema brojnim izvorima navodi kao novinar, međutim postoje tvrdnje porodice da je on zapravo bio britanski biznismen.

On je 1935. godine otputovao u Albaniju, kako bi provjerio da li je tamo moguće uspostaviti jevrejski nacionalni entitet.

Zašto baš Albanija?

Prema Leo Eltonu, Albanija je bila pogodna zbog ekonomske perspektive - plodne zemlje pogodne za uzgoj voća i duhana te razvoj tekstilne industrije.

Također, zemlja nije pokazivala historijski antisemitizam ili vjersku netoleranciju.

Jedan od razloga tome je i Besa – Albansko pravilo časti i gostoprimstva. Kroz ovu praksu, muslimani i kršćani su riskirali svoje živote tokom Drugog svjetskog rata kako bi spasili lokalno jevrejsko stanovništvo.

Albanci su spasili malu židovsku zajednicu u zemlji, sve do posljednjeg člana.         Foto: Yad Vashem

Eltonovo veliko poštovanje prema Albancima potvrđeno je tijekom holokausta: spasili su malu židovsku zajednicu u zemlji, sve do posljednjeg člana.

Albanija je jedina europska zemlja koja je nakon rata imala veći broj jevrejskog stanovništva nego prije holokausta.

Albanci su hrabro odbili suradnju s nacistima i nisu predali popise jevreja.

Umjesto toga, pružili su jevrejskim obiteljima lažne dokumente i pomogli im da se skriju među albanskim stanovništvom.

Albanci su hrabro odbili suradnju s nacistima i nisu predali popise jevreja.           Foto: Radio Slobodna Evropa

Elton je u izvještaju kojeg je posao 10 godina kasnije, predložio stvaranje jevrejskog nacionalnog entiteta u Albaniji koji bi se mogao ostvariti u suradnji s cionističkim pokretom.

Njegov prijedlog, poslan predsjedniku Hebrejskog sveučilišta Judah Magnes u Jeruzalemu, nikada nije službeno razmatran te se i danas pod ključem čuva u nacionalnoj biblioteci Izraela.

Hadassah Assouline, ravnateljica arhiva, kaže da je izvješće vjerojatno predano sveučilištu 1945. usred problema s izbjeglicama na kraju Drugog svjetskog rata, navodi se u izvještaju Nir Hassona.

Judah Leon Magnes bio je vjerski vođa, prvi osnivač i predsjednik Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.        Foto: Wiki Comons

U svakom slučaju, jevreji su se, nakon proglašenja države 1948. godine, iz različitih dijelova svijeta, pa i Albanije, odlučili nastaniti na području Palestine.

TRT Balkan