Pod istim krovom su i nuklearna medicina te gama-dijagnostika, fizikalna medicina i centar za dijabetes i onkologiju.     Foto: Hina

Projekt vrijedan gotovo 800 milijuna kuna, osim izgradnje, podrazumijevao je i opremanje bolnice najsuvremenijom medicinskom opremom.

U siječnju 2015. počela je dugo očekivana izgradnja Opće bolnice u Puli, jedne potpuno nove zgrade i temeljita obnova stare zgrade. Dovršetak izgradnje bio je planiran početkom siječnja 2018. godine, no taj se rok produljio s obzirom na to da su neki dijelovi stare zgrade bili u lošijem stanju nego što se procjenjivalo.

Osim toga, ponovljeno produljenje roka posljedica je i pandemije COVID-19.
Kako je za Hinu rekla ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić, iako se bolnica djelomično koristi zadnje dvije godine, čin svečanog otvorenja treba svima koji su bili sudionici u tom procesu.

"Ovu bolnicu gradilo je svih 1300 ljudi, a ne jedna osoba, jer smo svi, barem u jednom dijelu, bili u to uključeni", podsjetila je i dodala da je Opća bolnica u Puli u prosincu 2021. dobila uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt.

U sklopu nove bolnice smjestila se suvremena stacionarna bolnica s deset operacijskih dvorana i deset postelja u šok-sobama, rađaonica s tri boksa i jednom operacijskom dvoranom za hitne slučajeve, prva pomoć sa 16 postelja, patologija s tri stola za obdukciju, bolnička ljekarna i laboratorij, zatim dnevna bolnica sa 71 posteljom, dvije operacijske dvorane za tzv. dnevnu kirurgiju te poliklinike s 80 specijalističkih timova i 47 liječničkih ordinacija.

Osim toga, pod istim krovom su i nuklearna medicina te gama-dijagnostika, fizikalna medicina i centar za dijabetes i onkologiju.

"Nova pulska Opća bolnica je na ponos svih nas, a posebice na radost svih djelatnika i pacijenata, kojima i ovom prilikom zahvaljujem što su imali razumijevanja tijekom proteklih sedam godina, koliko je trajala izgradnja", istaknula je dr. Hrstić.

Dodala je kako prema popisu stanovništva iz 2021. Istarska županija ima 195.237 stanovnika pa bi se moglo reći da i toliki broj osiguranika gravitira u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naravno da se može očekivati da će pacijenti iz područja koja su uz granicu s Primorsko-goranskom županijom prije potražiti zdravstvenu uslugu u bližoj bolnici, KBC-u Rijeka, pa se okvirno može reći kako u Općoj bolnici u Puli gravitira oko 160 tisuća osiguranika dok se tijekom turističke sezone broj potencijalnih korisnika udvostručuje, istaknula je ravnateljica Hrstić.

Dodala je kako je nova pulska bolnica po funkciji akutna bolnica, po vrsti opća bolnica, a po kategoriji županijska bolnica.

Cjelokupna investicija iznosi 796,2 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 746,4 milijuna kuna osigurano kreditima (komercijalna banka i HBOR), 34,4 milijuna kuna su nepovratna financijska sredstva Europske unije, 11,3 milijuna kuna decentralizirana financijska sredstva, 2,7 milijuna kuna donacijska sredstva, a 1,4 milijuna kuna izdvojila je Istarska županija.

Vraćanje kredita je u obvezi Vlade i Istarske županije u omjeru 75 prema 25 posto.
Na svečanom otvorenju sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

HINA