Ministar Hussein istaknuo je kako je cilj njegovog posjeta Hrvatskoj ojačati suradnju između dva naroda.             Foto: AA

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Irak Fuadom Husseinom koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj.

Grlić Radman ocijenio je kako je današnji posjet iračkog ministra Husseina povijesni, jer je riječ o prvom posjetu jednog iračkog ministra Zagrebu, a bilateralne odnose između Hrvatske i Iraka okarakterizirao je kao uspješne.

Obje naše zemlje promiču mir i stabilnost i vrijednosti utemeljene na svjetskom poretku koji je utkan u povelju Ujedinjenih naroda, stabilnost i prosperitet susjedstva, ali i globalno, od ključne su nam važnosti, izjavio je Grlić Radman.

“Hrvatska je potvrdila podršku daljnjem jačanju partnerstva između Europske unije i Iraka utemeljenom na zajedničkim ciljevima prosperiteta na regionalnoj i svjetskoj razini. Europska unija smatra Irak krucijalnom zemljom za mir i stabilnost u regiji”, izjavio je Grlić Radman.

Ministar Hussein istaknuo je kako je cilj njegovog posjeta Hrvatskoj ojačati suradnju između dva naroda.

Izrazio je pritom zahvalnost na podršci Hrvatskoj Iraku u vrijeme pojave terorističke organizacije ISIL, ali i na sudjelovanju hrvatskih vojnika u okviru NATO operacije u Bagdadu.

Dvojica ministara razgovarali su o aktualnim žarištima sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pri čemu su se složili kako treba obustaviti prelijevanje tih sukoba na susjedne države.

“Razgovarali smo o opasnosti da se rat iz Gaze i Libanona proširi na susjedna područja i države. Složili smo se kako smo protiv ratova, cilj nam je da rat bude što dalje od nas, a to je i naša i obaveza drugih država, jer Irak je u proteklih 50 godina imao previše ratova. Nama je dosta ratova, želimo mir, stabilnost i sigurnost kako bi našim građanima život učinili što boljim. Zalažemo se za zaustavljanje rata u Ukrajini, da se sukob okonča razgovorom zaraćenih strana za pregovaračkim stolom”, izjavio je Hussein.

Irak i Hrvatska nemaju otvorenih političkih pitanja. Razvoj suradnje na području gospodarstva, posebice energetike, obiluje potencijalima, istaknuto je nakon sastanka. Razgovarali su i o suradnji na području kulture i obrazovanja i razmjeni studenata.

Irački ministar Hussein sutra se sastaje s hrvatskim ministrom obrane Ivanom Anušićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Ministri su nakon sastanka potpisali Memorandum o suglasnosti i političkim konzultacijama između Hrvatske i Iraka koji će omogućiti bolji dijalog o političkim pitanjima i suradnju u međunarodnim organizacijama i forumima.

Irački ministar Fuad Hussein, koji je na svojevrsnoj europskoj turneji, jučer je posjetio hrvatsku tvrtku Dok-Ing koja se bavi proizvodnom strojeva za humanitarno razminiravanje, s obzirom na to da Irak ima oko 25 milijuna mina koje treba ukloniti.

Hussein se jučer sastao i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

TRT Balkan / agencije