Prema posljednjim podacima, svega 28 stanovnika trenutno naseljava ovaj prostor.     Foto: Getty images

Nema potvrdu Guinnessa, ali, prema riječima Aleksandra Merlaka, predsjednika Udruge Hum, Hum je titulu najmanjeg grada na svijetu dobio još 1972. godine, kada se počelo s njegovom obnovom i revitalizacijom.

Kako to i dolikuje, najmanji grad na svijetu dom je ne tako velikom broju stanovnika. Prema posljednjim podacima, njih svega 28 trenutno naseljava ovaj prostor. Ipak, više stotina hiljada turista godišnje posjeti ovo mjesto.

„200.000 – 300.000 turista godišnje posjeti naš Hum u kojem je moguće, između ostalog, obići Aleju glagoljaša, gradska vrata, uvjeriti se u ljepote humskih freski, a uz to uživati u tradicionalnim slanim istarskim jelima i poznatim slatkim kroštulama“, poručuje za TRT Balkan Aleksandar Merlak.

Poseban običaj biranja župana

U prošlosti su gotovo sva mjesta imala svog župana. Za župana je mogao bit izabran stariji, iskusniji muškarac kojeg je pratio glas dobrog gospodara, poštenog i uglednog pripadnika općinske i seoske zajednice.

Funkcija općinskog i seoskog župana polako se gasila i s vremenom nestala iz svakodnevnog života, a do danas se održala jedino u Humu.

Tradicionalno biranje župana obilježava se svake godine, na način da se u gradskoj lođi bira gradski poglavar, tj. župan. Bira ga dvanaest mjesnih sudaca, koji su izabrani na više godina. Župan na izbore donosi župansku palicu i podnosi izvještaj o protekloj godini. Nakon što puk potvrdi suce, slijedi predlaganje dvojice potencijalnih kandidata za župana. Zatim, župan uzme raboš – glasački štap četvrtastog oblika, na koji će suci kosirom urezati glasove kandidatima na jednoj ili na drugoj strani raboša. Onaj kandidat koji dobije više glasova izabran je za novog župana. Dosadašnji župan prebroji sve ureze i proglasi svog nasljednika.

Župan se brine za red i čistoću u gradu, upravlja javnim radovima, rješava nesuglasice i nesporazume među stanovnicima, te izriče kazne neposlušnima koji narušavaju red u Humu i okolnim selima.

Iz svega se da zaključiti da je mnogo razloga za posjetiti ovaj hrvatski gradić, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, jer svaki kamenčić ovog grada krije neku zanimljivost, te čuva historiju i tradiciju.

TRT Balkan