Raznim transparentnima, poručili su da traže pravednije koeficijente, ali i pravedniji društveni položaj znanosti i obrazovanja.  Foto: Hina

Zaposlenici u obrazovanju i znanosti prosvjedom na Markovom trgu u četvrtak iskazuju nezadovoljstvo prijedlogom Vladine Uredbe o koeficijentima, a iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i sindikata Preporod poručuju da žele pravedne koeficijente.

Velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti iz svih krajeva Hrvatske stiglo je na Markov trg uz glasne zvižduke i bubnjanje Zlih bubnjara.

Raznim transparentnima, poručili su da traže pravednije koeficijente, ali i pravedniji društveni položaj znanosti i obrazovanja.

"Di si lipa? A di je koeficijent", "Za znanost ja bi dao sve - samo koeficijent ne!", "Svi će dobiti puno više, samo se prosvjeti crno piše", "Hrvatska bez fakulteta - Hrvatska bez budućnosti", "Kolega AP, pali ste iz transparentnosti", neke su od poruka na transparentima prosvjednika.

Član Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Robert Broz izjavio je kako su međuodnosi plaća u visokom obrazovanju takvi da gotovo nema radnog mjesta koje nije pogođeno, od čistačica do profesora, toliko je nejasno napisano.

"Plaće će rasti kratkotrajno i to će s istopiti do nove godine, a nepravda će ostati. Zato smo danas ovdje", rekao je.

Iz NSZVO-a su ranije istaknuli kako su nezadovoljni lošim prijedlogom koeficijenata u tom sektoru, koje je Vlada predložila Uredbom, a na koju su se očitovali. Iako Vlada najavljuje da će prihvatiti primjedbe, tajnik NSZVO-a Matija Kroflin istaknuo je da je taj sindikat poslao primjedbe na 25 stranica, iako sama uredba ima dvije stranice.

"Ključna informacija je - nezadovoljni smo. Mi u sustavu znanosti izrazito smo nezadovoljni novim sustavom koeficijenata koji je trenutno na stolu", rekao je Kroflin najavljujući prosvjed.

Dodao je kako to rade zbog obveze prema članovima i stotinama e-mailova koje su zaprimili zbog prijedloga uredba. Članovi sindikata upozoravali su na niz nelogičnosti, nove nepravde i nove pogreške koje se u sustavu stvaraju takvim prijedloga.

“Sve što tražimo su pravedni koeficijenti i društveni položaj znanosti i obrazovanja! ”, istaknuli su u pozivu na prosvjed iz NSZVO-a u kojem su najavili da prosvjednici dolaze sa 16 autobusa iz svih krajeva Hrvatske.

U NSZVO-u nezadovoljni su i Kolektivnim pregovorima, koji bezuspješno traju već godinu dana.

S Europskog trga prosvjednici su se u 11,30 uputili na Markov trg, gdje se očekuje obraćanje sindikalnih čelnika i nezadovoljnih zaposlenika.

HINA