Kazna 40 eura propisana je za vozače e-romobila, ali i za bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha.      Foto: Reuters

Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u Hrvatskoj stupaju na snagu u subotu, 30. jula ove godine. Taj zakon električna vozila opisuje kao vozila koja nisu razvrstana ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 kubika ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom učestvovanja u saobraćaju, ističu u MUP-u.

Obavezno nošenje kacige

Tako, naprimjer, svi vozači „ličnog prevoznog sredstva” moraju imati kacigu, a ne samo stariji od 16 godina, kao kod bicikala. Moraju voziti biciklističkom stazom, a ako je nema, mogu ići polako po trotoaru te tzv. zonama mirnog saobraćaja.

No, tokom noći ili smanjene vidljivosti, svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kazna u iznosu 40 eura propisana je za vozače e-romobila, ali i za bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha.

Ako je električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h, ne smije se koristiti u javnom saobraćaju pa je jedina opcija da se limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju, ističu u udruženju za e-mobilnost Strujni krug.

I dok iz tog udruženja pozdravljaju odluku koja s 40 eura kažnjava parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila, smatraju da će obaveza nošenja kaciga za sve vozače e-romobila usporiti prihvaćanje novih oblika prevoza koji imaju potencijal rasteretiti gradske centre od gužvi i smanjiti onečišćenje od ispušnih plinova.

Novi pojam potpuno automatiziranog vozila

U MUP-u ističu da se novim zakonom prvi put regulira učestvovanje jahača u saobraćaju na putevima, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača.

Propisuje se i sankcija za vozače koji koriste djelomično automatizirano vozilo na način da ono upravlja samostalno, a pritom vozači ne sjede na vozačkom sjedištu, čime nisu u mogućnosti reagovati u nepredviđenim slučajevima.

Sukladno primjerima iz prakse, izmijenjena je, odnosno proširena obaveza dostave vjerodostojnih podataka o osobi koja je upravljala vozilom u trenutku počinjenja prekršaja snimljenog, naprimjer, kamerom za nadzor brzine.

Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče prilikom saobraćajne nesreće, sa 66 na 133 eura, ističu u MUP-u.

HINA