U Hrvatskoj Kostajnici na snazi je ​​izvanredno stanje obrane od poplava.         Foto: HINA

Borba protiv poplava zbog nabujalih rijeka Kupe i Korane vode se najintenzivnije na karlovačkom području, Hrvatska Kostajnica poplavljena je zbog izlijevanja Une, a na sjeveru zemlje rijeke su također nabujale.

Hrvatske vode najavljuju maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu tijekom noći sa srijede u četvrtak, a rijeka Korana se već izlila iz svojih korita. S vodostajem od 831 centimetar Kupe i Korane, Karlovac i dijelovi nizvodno od grada očekuju novi problem jer vodostaji i dalje rastu.

Na snazi ​​su izvanredne mjere obrane od poplava i sve su nadležne službe u Karlovcu su na terenu, grade se pari, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugroženim dijelovima Karlovca.

Do sad je podijeljeno 15.000 vreća s pijeskom stanovnika koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni, na raspolaganju su pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja plovila.

Na karlovačkom području poplavljene su vikendice i dio kuće, izvijestili su vodu iz Hrvatskih voda, a šteta će se tek naknadno procijeniti.

U Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi ​​izvanredno stanje obrane od poplava, vodostaj Une u protekla 24 sata porastao je 52 centimetra, jutros je iznosio 490 centimetara, a diplomirajte prijete i podzemne vode BiH i Una iz BiH.

Uprkos cjelonoćnoj borbi s nabujalom Unom, zečji pari nisu održavali pritisak vode u pojedinim dijelovima grada Kostajnice. Na terenu pomažu pripadnici državnih interventnih postrojbi, vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i Hrvatske vojske.

Vodostaje Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dosegla vodostaj od 837 centimetara gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Rijeka Bednja na Varaždinskom području izrazito je narasla, a rijeka Plitvica također se izlila iz korita te poplavila okolna sela na tom području.

U Gračacu, u kojem je stanje bilo kritično u prethodnim danima, stanje s poplavom se smiruje jer se Zrmanja polako vraća u korito.

Hrvatskavojska se uključila u pomoć poplavljenim područjima sa 300 pripadnika na području Sisačko-moslavačke županije, gdje je ojačano oko 500 metara te napunjeno 45.000 vreća s pijeskom. Od sinoć 150 pripadnika vojske u Karlovačkoj županiji sa stručnim službama radi na ojačavanju granta, kako bi se dočekao vrhunac vodenog vala.

Prognostičari očekuju smirivanje kišnih padalina, bez vodnih valova koji ozbiljno prijete kućama i naseljima.

TRT Balkan / agencije