Posljednji putnik preko graničnog prelaza Bregana dobio je na poklon plišanog medvjedića.     Foto: AA

Simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom za slobodni prolazak na mjestu nekadašnje granične kontrole na prelazu Bregana - Obrežje u ponoć je obilježen ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor - najveće područje slobodnog kretanja u svijetu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na graničnom prelazu Bregana ugostio slovenačku ministricu uprave u funkciji ministrice unutrašnjih poslova Sanju Ajanović Hovnik, gdje su simbolično podigli rampu na prelazu.

Posljednji putnik preko graničnog prelaza Bregana dobio je na poklon plišanog medvjedića.

Pristupanjem 2013. godine u članstvo Evropske unije, Hrvatska se obvezala ispuniti kriterije za uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor, što je nakon višegodišnjih priprema i evaluacije kriterija od strane nadležnih evropskih tijela i realizirano, tako da je od ponoći Hrvatska službeno članica eurozone i Schengena.

Hrvatska je postala 27. članica schengenskog prostora, pa su od 1. siječnja 2023. godine ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023, bit će ukinute i u zračnim lukama.

Hrvatska je postala 20. država članica Evropske unije koja je ušla u eurozonu i svoju nacionalnu valutu, kunu, zamijenila eurom.

TRT Balkan / agencije