Na svečanom otvorenju okupljenima se obratila i novoimenovana veleposlanica Turkiye u Hrvatskoj Nurdan Erpulat Altuntas.      Foto: AA

U kinu Kinoteka svečano je otvoreno 11. izdanje Tjedna turskog filma koji će se održati u Zagrebu od 21. do 26. listopada (oktobar), a u okviru programa bit će prikazano pet dugometražnih igranih i dva dokumentarna filma.

“Još od 2012. godine Hrvatsko-turska udruga prijateljstva organizira Tjedan turskog filma kao reviju recentne turske kino-produkcije. Pokušavamo zagrebačkoj publici prikazati što to velika turska filmska industrija proizvodi i po čemu je poznata u svijetu. Mi smo udruga koja zbližava dvije zemlje i dvije kulture i u tome nam mnogi pomažu“, izjavio je predsjednik HTUP-a Goran Beus Richembergh.

Tijekom šest dana zagrebačka publika moći će uživati u pet dugometražnih igranih filmova i dva dokumentarna filma o tamburici i sevdalinci.

Na svečanom otvorenju okupljenima se obratila i novoimenovana veleposlanica Turkiye u Hrvatskoj Nurdan Erpulat Altuntas.

“Vjerujem da kinematografija igra ključnu ulogu u povezivanju ljudi i kultura pri čemu nudi uzajamno razumijevanje te nadilaženje jezika, granica i svjetonazora. Kroz priču, film publici omogućava pristup drugačijim perspektivama, tradicijama i vrijednostima, promiče empatiju i razumijevanje“, poručila je na otvorenju veleposlanica Altuntas.

Ovogodišnji, 11. po redu Tjedan turskog filma, otvoren je projekcijom filma “Džepni Herkul: Naim Suleymanoglu“ redatelja Ozera Feyzioglua.

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) koja je ove godine obilježila 30 godina postojanja, pokrovitelj 11. tjedna turskog filma je Ministarstvo kulture i medija Hrvatske, a manifestacija se financira sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U posebnom programu Tjedna turskog filma u Zagrebu 2024. godine bit će održana autorska večer Salija Salijija Sallinija u Kulturno-informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu uz druženje s redateljem i projekcije dokumentarnih filmova “Tuna nehrini ve eski yelkovanlari Durdurun“ (Zaustavite Dunav i kazaljke stare) i “Sevdalinka: ruhun simyasi“ (Sevdalinka: alkemija duše) posvećenih tamburici i sevdalinki.

Svi filmovi bit će prikazani u originalnoj verziji s hrvatskim i/ili engleskim titlovima, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

TRT Balkan / agencije