U idućih sedam godina hrvatskim tvrtkama bit će na raspolaganju milijarda eura, a vrijednost ovog poziva iznosi 60 milijuna eura.     Foto: Reuters

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavit će poziv "Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu", prvi iz Modernizacijskog fonda koji je uspostavljen u sklopu EU sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova.

U idućih sedam godina hrvatskim tvrtkama bit će na raspolaganju milijarda eura, a vrijednost ovog poziva iznosi 60 milijuna eura. Bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektu namijenjenom ulaganju u razvoj, podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju, kreće se od 100 tisuća do maksimalno dva milijuna eura. Oni koji se odluče odazvati pozivu moći će imati i više projekata, ali jedan prijavitelj može dobiti najviše četiri milijuna eura.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da se ovime želi potaknuti poduzeća da sama proizvode energiju za vlastite potrebe i time, između ostaloga, smanje ovisnost nabave energije na tržištu i troškove energenata. Isto tako, dodaju, "poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnom gospodarstvu i ostvarivanju ciljeva na koje se obvezala", a to su smanjenje emisije stakleničkih plinova, ušteda energije te povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora i kapaciteta skladištenja energije.

Investicije mogu biti namijenjene za gradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, gradnju elektrana na biomasu i bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije), projektantski i stručni nadzor građenja te koordinaciju zaštite na radu.

Za aktivnosti Modernizacijskog fonda u Hrvatskoj nadležno je Ministarstvo gospodarstva, a provedbeno tijelo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOU).

"Nakon prvog, očekuje se i drugi poziv za dodjelu sredstava namijenjenih ulaganju u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, a u Ministarstvu kažu da će mu ukupna vrijednost biti 80 milijuna eura", piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

HINA