Kampanja je započela 15. srpnja, a završila 20. kolovoza.      Foto: Reuters Archive

U kampanji 12 minuta za 3 života, koju su pokrenuli splitski Crveni križ i Zavod za transfuzijsku medicinu splitskog KBC-a, u nešto više od mjesec dana je prikupljeno oko 2000 doza krvi, rekao je u ponedjeljak ravnatelj Crvenog križa Split Tomislav Gojo.

Ističe da su svjesni kako je upravo kolovoz najkritičniji sa nestašicom krvi. Zato su pokrenuli kampanju kako bi izbjegli situaciju nestašice krvi, a budući se pokazala kao pun pogodak nastavit će s njom i u jesen.

"Kada krene nastava u srednjim školama i na fakultetima krenut ćemo intenzivnije prema učenicima i studentima jer nam je cilj imati što više mladih darovatelja krvi. Želimo novu bazu darovatelja kako nam se ne bi opet događale nestašice krvi", rekao je ravnatelj splitskog Crvenog križa Gojo.

Napominje da su prošle godine 1773 osobe dale krv od čega njih 99 prvi put, dok je ove godine bilo 1986 darivatelja među kojima je njih 112 prvi put darovalo krv.

Kampanja je započela 15. srpnja, a završila 20. kolovoza.

Ukupno povećanje darovane krvi, uključujući dolaske na Odjel transfuzije i terenskih akcija je 11 posto, a ako se promatraju samo dolasci na Odjel, za što je najviše zaslužna kampanja, onda je rast od 20 posto. Lani je taj broj bio 801, a ove godine 991, ističe Gojo.

Pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Split dr. Slavica Dajak izjavila je kako primjećuju porast u brojkama i da su cijelo vrijeme upućivali apele i pozivali ljude da daruju krv.

"Sve se to odrazilo na način da sada imamo povećani ulaz za oko 20 posto u zadnjih mjesec dana. Zbog toga smo svi skupa iznimno zadovoljni, a u brojkama je to oko dvije tisuće doza krvi. Vjerujemo da će ova akcija potaknuti i druge da nam se pridruže. Ljudi moraju znati da jedno darivanje krvi traje 12 minuta, a da od te jedne doze proizvedemo tri pripravka i pomognemo trojici ljudi", poručila je Dajak.

HINA