“HGSS je naša reprezentacija koja igra prvu svjetsku ligu u gorskom spašavanju i zbog toga smo izuzetno ponosni”, zaključio je Božinović.     Foto: AA

Nakon povratka tima speleologa iz akcije spašavanja Marka Dickeya iz duboke spilje u Turkiye, članovi tima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Zračnoj luci Zagreb govorili su o iskustvima i izazovima s kojima su se susreli u akciji spašavanja američkog speleologa.

Pristigle HGSS-ovce dočekao je u zagrebačkoj zračnoj luci, gdje su sletjeli avionom iz Istanbula, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pohvalio spašavatelje nakon sudjelovanja u akciji sa spašavateljima iz još osam država.

“Osjetio sam potrebu doći ovdje i zahvaliti vam se na svim akcijama kojih imate u prosjeku 800 godišnje”, izjavio je Božinović.

Božinović je naglasio kako je HGSS iznimno uspješan i samom činjenicom da okuplja volontere i entuzijaste te poručio kako će im Vlada RH nastojati pružati sve veću podršku.

“HGSS je naša reprezentacija koja igra prvu svjetsku ligu u gorskom spašavanju i zbog toga smo izuzetno ponosni”, zaključio je Božinović.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević istaknuo je kako je akcija u Turkiye bila iznimno zahtjevna, ali i uspješna te kako će ostati dugo upamćena po uspješnosti u koordinaciji sa kolegama iz cijeloga svijeta.

Brozičević je dodao kako su članovi tima, koji je otišao u Turkiye na poziv Speleološke federacije Turkiye, bili posebno emotivno angažirani jer su spašavali svog kolegu, speleologa i spašavatelja Marka Dickeya.

Voditelj modula hrvatskog spelospašavanja Marko Rakovac u Turkiye podsjetio je kako su hrvatski HGSS-ovi dobili poziv u prošlu subotu jer je Dickey bio zapeo na 1.000 metara dubine.

“Prioritet je bio stabilizirati njegovo zdravstveno stanje jer smo znali da ima gastriontestinalno krvarenje, što je bila situacija u kojoj se ne može računati na tzv. zlatni sat, nego na zlatni dan. Usudio bih se reći da je hrvatski tim odigrao ključnu ulogu u spašavanje Marka Dickeya”, rekao je Rakovac.

U hrvatskom timu speleospašavatelja su, zajedno s liječnicom, sudjelovala 22 spašavatelja koji su u jami proveli ukupno šest dana.

Hrvatski spašavatelji sudjelovali su u svih pet dionica spašavanjva speleologa Dickeya, a u jami je tim, koji je iz jame izišao među posljednjima, proveo ukupno šest dana. Sudjelovali su u proširivanju dijela prolaza, ali i u samom transportu Dickeya na nosilima prema otvoru jame.

Naglasili su kako je Dickey poznanik dijela HGSS-ovaca jer je ranije sudjelovao na njihovim vježbama i tečajevima spašavanja.

Operacija spašavanja unesrećenog speleologa iz jedne od najdubljih jama u svijetu završena je prošli ponedjeljak oko ponoći.

Kao dio Civilne zaštite, HGSS postoji već 73 godine, a cilj ove službe je pomoć i spašavanje osoba u iznimnim okolnostima, speleospašavanje, stijensko spašavanje, intervencije na divljim vodama i poplavama, potražne i helikopterske akcije, gorske akcije na planinama i slično.

TRT Balkan / agencije