Ambasador Kiran je izjavio da mu je zadovoljstvo upoznati hrvatske građane koji gledaju turske TV serije i govore turski jezik.          Foto: AA

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, razgovaralo se o efektima turskih televizijskih serija.

Iz Instituta "Yunus Emre" navedeno je da je nakon manifestacije "Veče turske kafe", organizovane povodom Svjetskog dana turske kafe, u prostorijama Instituta u Zagrebu organizovan i program na kojem se govorilo o uspjehu turskih serija.

Organizatori su bili Ambasada Turkiye u Zagrebu i Institut "Yunus Emre" u glavnom gradu Hrvatske.

Prisustvovali su turski ambasador u Zagrebu Yavuz Selim Kiran, koordinator Instituta "Yunus Emre" u Zagrebu Fuat Korkmaz, predstavnik turske manjine u Zagrebu Bari Ahmedi, predstavnici turske ambasade i hrvatskih institucija i drugi gosti.

Ambasador Kiran je izjavio da mu je zadovoljstvo upoznati hrvatske građane koji gledaju turske TV serije i govore turski jezik.

"Promovišemo tursku kavu, koja je na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine, kroz različite događaje koje organizujemo s našim Institutom 'Yunus Emre' širom Hrvatske. Na ovaj poseban dan posvećen turskoj kafi, koja svojim okusom i simboličkim značenjem zauzima posebno mjesto u turskoj kulturi, željeli smo da govorimo i o uspjehu turskih TV serija u Hrvatskoj, koje se prate sa velikim zanimanjem kao i kafa", naveo je Kiran.

Korkmaz je ukazao na pozitivan imidž turske kinematografije i TV serija koje iz dana u dan jačaju pozitivnu sliku Turkiye u Hrvatskoj.

Andrea Berković, direktorica "Sedmice turskog filma", navela je da su turske serije u Hrvatskoj počele da prate nakon emitovanja serije "Hiljadu i jedna noć".

Ističući da je u Hrvatskoj emitovano devet turskih TV serija, Berković je kazala: "Sa turskim TV serijama porasla je znatiželja za Turkiye i tursku kulturu u Hrvatskoj. Hrvati koji pomno prate turske serije zainteresovani su se za učenje turskog jezika i putovanja u Turkiye".

TRT Balkan / agencije