Ulicama Pule od ponedjeljka prometuje električni gradski autobus.     Foto: Hina

"Doista me raduje mogućnost uvođenja električnih autobusa. Vjerujem da ćemo nakon testne vožnje uspjeti nabaviti i električni autobus koji je prilagođen osobama smanjene pokretljivosti", rekao je pulski gradonačelnik Zoričić.

Direktor Pulaprometa Tomislav Josipović naglasio je na konferenciji za medije kako je javni gradski prijevoznik s 36 autobusa, od kojih je 24 na plin, već djelomično okrenut ekološkim autobusima.

"Očekujemo najavljivani natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture putem kojega bi autobusi na struju trebali biti financirani s 90 posto, a ovo je sada prava prilika da vidimo funkcionalnost takvog autobusa u Puli", pojasnio je.

Dodao je kako Pulapromet prati moderne trendove prema kojima se u europskim urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila. Na tom je tragu, kaže, i pulski javni prijevoznik koji je u svojim planovima modernizacije predvidio mogućnost uvođenja električnog autobusa.

"U ovom slučaju riječ je o baterijsko-električnom, potpuno niskopodnom gradskom autobusu u potpunosti na električni pogon. Dnevno može prijeći od 250 do 300 kilometara, ovisno o klimatskim uvjetima i režimu vožnje", objasnio je direktor prodaje tvrtke MAN Importer Hrvatska Zvonko Gabud.

Autobus može primiti 75 putnika, opremljen je električnim klima uređajem, LED svjetlima i osvjetljenjem putničkog prostora.

Autobus će do 20. travnja u Puli biti na tzv. testnom razdoblju na redovnim linijama 1, 2, 3 i 5, odnosno Stoja, Veruda, Verudela i Štinjan.

Gradonačelnik Zoričić podsjetio je kako je pulska gradska uprava na prošlogodišnjem sastanku s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavila ideju lokalne brodske linije koja bi povezivala električnim brodom Pulu, Štinjan i otočje Brijuni.

HINA