Na zagrebački aerodrom dr. Franjo Tuđman sletjelo je prvih šest francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale.      Foto: AA

Na zagrebački aerodrom "Dr. Franjo Tuđman" sletjelo je prvih šest francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale s obučenim hrvatskim pilotima u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na svečanosti prihvata prve skupine Rafalea u Zračnoj luci "Dr. Franjo Tuđman" nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, tehnički premijer Hrvatske Andrej Plenković te drugi visoki vojni i politički dužnosnici.

Skupina od šest aviona, od ukupno 12 koji će biti isporučeni Hrvatskoj, poletjela je oko 10:50 sati iz zračne luke Bordeaux-Marignac u Francuskoj, a prvi avion dotakao je tlo zagrebačkog aerodroma oko 12:30 sati. Avioni su letjeli preko Italije u tri grupe u formaciji po dva aviona, a mjesto ulaska skupine u hrvatski zračni prostor bio je zapadno od grada Rovinja.

Let je trajao 1:40 sati s ukupnom potrošnjom goriva od oko 5.500 kilograma.

Uz 12 aviona koje je Hrvatska ukupno nabavila od Francuske, dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora u Francuskoj i Hrvatskoj.

S obzirom na to da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe 2024. godine, Republika Hrvatska je donijela odluku o nabavi i korištenju francuskog višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale je strateška odluka i stvara dugoročnu političku i ekonomsku povezanost s državom i tvrtkom proizvođačem.

Nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, ponuda Francuske Republike određena je kao najpovoljnija te je potpisano plaćanje u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Ukupna vrijednost nabave iznosi 1.152.496.307 eura, a financijska sredstva osigurana su iz proračuna Ministarstva obrane.

Od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R, deset jednosjeda i dva dvosjeda, u istom standardu, kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a u operativnoj uporabi avioni Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu ostaju do 2060. godine.

TRT Balkan / agencije