Hrvatska je u utorak od Švedske preuzela predsjedavanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).               Foto: www.holocaustremembrance.com

Hrvatska je u utorak od Švedske preuzela predsjedavanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Tokom primopredaje od Švedske sekretarica u ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske Terezija Gras i kopredsjedavajuća IHRA-e te specijalni savjetnik premijera za pitanja holokausta i borbu protiv antisemitizma Sara Lustig predstavile su teme i prioritete Hrvatske.

“Naši prioriteti su obilježavanje desete godišnjice Radne definicije IHRA-e o poricanju i iskrivljavanju holokausta i strukturna reforma Saveza. Drugi hrvatski fokus bit će na Inicijativi za budućnost sjećanja, čiji je cilj učiniti sjećanje na holokaust, borbu protiv antisemitizma i antiromske diskriminacije dostupnim i relevantnim za sve generacije”, navedeno je na zvaničnom Twitteru Vlade Hrvatske.

Ovim inicijativama Hrvatska se nada da će očuvati naslijeđe preživjelih i pobrinuti se da se holokaust pamti i prizna ne samo kao dio prošlosti, već i u kontekstu sadašnjosti i budućnosti.

Naglašeno je da će Hrvatska u septembru biti domaćin konferencije "Budućnost sjećanja u Osijeku" i međunarodne konferencije o genocidu nad Romima.

TRT Balkan / agencije