Kampanju je u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica predstavila Rada Borić, zastupnica u Skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.     Foto: AA

Na početku Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja predstavljena je kampanja „Što nosim u torbi?“ čiji je cilj osvještavanje javnosti i institucija kako su žene često izložene uznemiravanju na ulici.

Kampanju „Što nosim u torbi?“ pokrenula je skupina žena okupljenih oko inicijative „Razotkrijmo skriveno uznemiravanje“, godinu dana nakon prijevoda aplikacije „Safecity“ na hrvatski jezik. Potaknuta je objavama žena na društvenim mrežama o neugodnostima koje su doživjele u javnom prostoru koji uključuje javni gradski prijevoz, taksi, ulice, trgove i parkove.

Žene u torbama nose razne predmete koji im pomažu da se na gradskim ulicama i u ostalim prostorima osjećaju sigurnije, stoga će se u sklopu kampanje prikupljati fotografije njihovih torbi te priče o uznemiravanju koje su doživjele.

Kampanju je u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica predstavila Rada Borić, zastupnica u Skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Ulično nasilje i uznemiravanje žena ne događa se samo u noćnim satima, nego u dnevnim satima na različitim mjestima u gradu, istaknuto je.

Aplikacija Safecity predstavljena je prije godinu dana, a na njoj je predstavljen 71 slučaj prijave uličnog uznemiravanja.

Riječ je o aplikaciji na kojoj se mogu vidjeti mjesta u gradu na kojim se uznemiravanje događa, mogu se vidjeti oblici i učestalo vrijeme uznemiravanja.

„Cilj kampanje 'Što nosim u torbi?' je osvještavanje javnosti da se žene osjećaju nesigurno u javnom prostoru“, izjavila je Borić.

Kampanja se pokreće na društvenim mrežama na „Safecity Croatia“ profilima, gdje će žene imati priliku ostaviti fotografije predmeta koje nose u torbi iz straha i osjećaja nesigurnosti, a koji im mogu poslužiti kao predmet za samoobranu od nasilnika.

Hrvatska se ovom kampanjom priključuje skupini od desetak zemalja koje na sličan način nastoje riješiti problem uličnog uznemiravanja i nasilja nad ženama.

TRT Balkan / agencije