Ministarstvo će ga uputiti u daljnju zakonodavnu proceduru u hitnom postupku.       Foto: Hina

U Ministarstvu pravosuđa u srijedu je održan novi sastanak Radne skupine o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika na kojem je započet rad na cjelovitom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

U drugom koraku izmjena Zakona, članovi radne skupine raspravljaju o indeksaciji plaća, stupnjevanju plaća sudaca, kao i drugim pitanjima vezanima uz materijala prava pravosudnih dužnosnika, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama sudaca predviđeno je povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i povećanje koeficijenata za prvostupanjske pravosudne dužnosnike s 3,99 na 4,21.

Ministarstvo će ga uputiti u daljnju zakonodavnu proceduru u hitnom postupku.

Sastanak je održan par dana nakon početka tzv. bijelog štrajka sudaca, a idući će se održati u tjednu od 22. do 26. svibnja.

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća.

Sudačka udruga je izvijestila da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja sudaca, tzv. bijeli štrajk, iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto.

Mjere upozorenja provode se od 8. do 19. svibnja na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, kako bi se upozorilo na činjenicu da je status sudaca potrebno vratiti na stanje iz 1999. Od tada je prosječna plaća u Hrvatskoj rasla šest puta više od prosječne sudačke.

U iduća dva tjedna zato se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

HINA