Riječ je o akciji rušenja 14 bespravno sagrađenih objekata.     Foto: Hina

Riječ je o akciji rušenja bespravno sagrađenih objekata, konkretno, njih 14 koja je najavljena još ranije, a u srijedu je krenula njena realizacija u sklopu koje su na području Istre u tijeku i pojačani inspekcijski nadzori, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina.

Prema prijašnjim najavama, na području Umaga će se rušiti tri objekta, pet u okolici Rovinja te šest na području Ližnjana.

"Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić dodavši kako je zakon jasan i vrijedi za sve.

Napomenuo je i da su prije rušenja provjerili dokumentaciju objekata, i u pojedinim slučajevima utvrdili čak i falsificiranu dokumentaciju.

Mikulić je pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju te na brže rješavanje predmeta bespravne gradnje jer se, kako je istaknuo, "ponajviše zajedničkim zalaganjem može stati na kraj bespravnoj gradnji".

Dodao je da su bespravni graditelji u Istri, konkretno, dva, počeli sami uklanjati objekte, a još tri su u fazi uklanjanja.

"Prije nego idemo na zadnje rješenje o izvršenju, apsolutno se kontroliraju svi dokumenti u predmetu. U nekoliko predmeta smo ustanovili da dokumenti koji su predani da bi se potencijalno nešto moglo legalizirati, nisu bili izdani od tijela čije su zaglavlje nosili. To smo pitali i nadležna tijela i oni su nam potvrdili da su to dokumenti koje oni nikad nisu izdali. Dakle radi se vjerojatno o falsifikatima i te slučajeve smo prijavili nadležnim tijelima", kazao je Mikulić.

"Vodilo se računa o svemu, pa tako i o tome da objekti koji će se rušiti, nisu jedina adresa bespravnih graditelja", istaknuo je Mikulić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mikulić je rekao da je od travnja 2019. godina u Istri naplaćeno 1,4 milijun eura kazni za bespravnu gradnju, a 130 objekata je uklonjeno dok je u istom razdoblju u Hrvatskoj naplaćeno šest milijuna eura kazni, a uklonjeno 935 bespravno sagrađenih objekata.

Napomenuo je da će uklanjanje nelegalnih objekata trajati "određeni broj dana", a sve stvari nađene u objektima koji su predviđeni za rušenje se popisuju i odnose u skladište gdje se čuvaju određeni broj dana.

Glavni državni inspektor je još jednom pozvao gradove i općine na suradnju i kooperativnost. Također ih je pozvao da što brže riješe predmete koje su zaprimili i što prije izdaju rješenja o izvedenom stanju kako bi građevinska inspekcija mogla postupati.

"Krenuli smo, i ne odlazimo. U Istri je trenutno sedam ili osam inspektora koji operativno rade", poručio je Mikulić.

HINA