Također, roditelji ne trebaju nositi u školu eventualnu dodatnu dokumentaciju (npr. liječničku dokumentaciju), već sve dokumente prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku.           Foto: AA

Svim županijama ove je godine ponuđena opcija provođenja elektroničkih upisa uz korištenje Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Odluku o provođenju elektroničkih upisa putem ovog sustava donijele su sve županije osim Grada Zagreba, napominje Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dodajući da su iz Grada Zagreba pohvalili inicijativu pa se očekuje da će sustav koristiti od iduće godine.

Cilj elektroničkih upisa je digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i Županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka, ističe MZO. Digitalizacijom javnih servisa građani brže i lakše pristupaju javnim uslugama.

Roditelji sustavu pristupaju putem e-Građana te ih sustav korak po korak vodi kroz kontrolu i dopunu podataka o djetetu i roditeljima, popunjavanje inicijalnog upitnika te odabir škole, izbornih predmeta odnosno svih detalja koje bi morali popuniti u papirnatoj formi upisa kako su se provodili do sada.

Razlika je u tome što je mnoštvo podataka preuzeto iz povezanih javnih sustava i već se nalaze u djelomično popunjenom obrascu zahtjeva za upis svakog djeteta, pojašnjavaju iz MZO-a.

Također, roditelji ne trebaju nositi u školu eventualnu dodatnu dokumentaciju (npr. liječničku dokumentaciju), već sve dokumente prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku.

Nakon predaje zahtjeva za upis županija, odnosno škola, roditelje će obavijestiti o terminu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te će se ishodi toga također evidentirati u sustavu.

Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta Stručno povjerenstvo škole obavlja razgovor s roditeljem. Roditelj ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana Stručnog povjerenstva škole.

U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području.

Dodatno, ako je roditelj prilikom predaje zahtjeva izrazio želju za upis djeteta u drugu školu, umjesto one kojoj pripada prema upisnom području, Stručno povjerenstvo Upravnog odjela za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odlučuje o zahtjevu roditelja za upis u školu izvan upisnog područja, po završetku postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta.

Proces završava generiranjem upisnice u sustavu koju roditelj potpisuje i time daje svoju suglasnost za upis odnosno potvrđuje odabir škole.

Ostale vrste zahtjeva za upis i mogući ishodi kao i detalji vezani uz cijeli proces utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta navedeni su u Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.

Roditelji koji ne koriste sustav e-Građani, nemaju pristup internetu ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti predati zahtjev elektroničkim putem trebaju se javiti najbližoj školi odnosno školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Školski administrator će u suradnji s roditeljem kreirati zahtjev za upis u sustav.

"Zakonska obaveza je upisati sve školske obveznike za koje Stručno povjerenstvo osnovne škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta donese mišljenje s prijedlogom za upis pa nema bojazni da će upis djeteta izostati", poručuju iz MZO-a.

HINA