Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo je 1874. godine kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko društvo.

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo je 1874. godine kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko društvo s ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske, čime se Hrvatska uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku organizaciju.

Potom je, godinu dana kasnije, organiziran i prvi zajednički izlet u Samoborskom gorju, što će biti uvertira i za izgradnju prvog planinarskog doma u ovoj zemlji.

Nakon toga rađa se ideja za pisanjem i izdavanjem prvog planinarskog časopisa.

1898. godine osniva se i izdaje časopis „Hrvatski planinar“, najstariji hrvatski časopis iz područja fizičke kulture i jedan od najstarijih evropskih planinarskih časopisa, čija se tradicija izdavanja zadržala do danas.

U njemu se objavljuju putopisni, književni i dokumentarni prilozi, opisi zanimljivih planinarskih odredišta u Hrvatskoj i inozemstvu, obavijesti o planinarskim aktivnostima i događanjima te stručni članci.

Individualci okupljeni oko Hrvatskog planinskog društva, zahvaljujući svojoj ljubavi prema planinarenju i prirodnim ljepotama Hrvatske, uveliko su doprinijeli realizaciji alpinističkih ekspedicija po zemlji i inozemstvu, ukupno njih 19.

Osvajali vrhove diljem svijeta

U dugoj historiji hrvatskog planinarstva značajne su brojne alpinističke ekspedicije u svim dijelovima svijeta, uključujući i uspješne ekspedicije na najviše vrhove.

Hrvatski alpinisti izveli su 19 ekspedicijskih uspona na vrhove više od 8.000 metara, među kojima su i uspone na najviši vrh svijeta Mount Everest. Također, bitno je spomenuti i prvenstveni uspon na Grenlandu, te uspon na Himalaje.

40.000 zaljubljenika u planinarenje

Planinarsku zajednicu danas čini 340 planinarskih organizacija s više od 40.000 članova.

Hrvatski planinari brinu o više od 6.500 kilometara planinarskih puteva i 160 planinarskih domova, kuća i skloništa.

Dodatni sadržaj za planinarenje pružaju planinarske obilaznice, među kojima je najpopularnija Hrvatska planinarska obilaznica sa 158 kontrolnih tačaka.

S obzirom na činjenicu da nijedna planina u Hrvatskoj ne premašuje visinu od 2.000 metara, ova balkanska zemlja smatra se idealnom za planinarenje, a među najposjećenijima su Učka, Velebit, Biokovo, Dinara i Mosor.

TRT Balkan