Riječke pruge i prateću infrastrukturu se na izložbi predstavlja pomoću fotografija, nacrta, skica, voznih redova i drugog.     Foto: HŽ Infrastruktura

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji u utorak je otvorena gostujuća izložba "Stoljeće i pol riječkih pruga" Hrvatskog željezničkog muzeja.

Izložba prikazuje povijest i glavne značajke riječkih pruga, koje su se 1873. otvorile za promet i povezale Rijeku iz smjera Pivke i Karlovca, što je bio ključan doprinos razvoju Rijeke.

Riječani su vrlo rano uvidjeli da uz pomorske parobrodske veze nema napretka bez povezivanja Rijeke željezničkim vezama sa zaleđem i od tog trenutka počinje priča o riječkim prugama koje su tema izložbe.

Predstavljeni su izgrađeni vrlo vrijedni željeznički infrastrukturni objekti, građeni na tim prugama s naglaskom na objekte od iznimne baštinske vrijednosti s karakteristikama industrijske arheologije i statusom zaštićenoga kulturnog dobra.

Riječke pruge i prateću infrastrukturu se na izložbi predstavlja pomoću fotografija, nacrta, skica, voznih redova i drugog.

Na širem riječkom području, na pruzi prema Pivki, najveću baštinsku vrijednost ima neoklasicistička prijamna zgrada kolodvora Opatija-Matulji, Nedaleko od kolodvora nalazi se povijesno zanimljivo postrojenje elektrovučne podstanice Matulji.

Postrojenje je sagrađeno 1936. u sklopu elektrifikacije pruge Trst-Divača-Rijeka i slovi kao jedino takvo postrojenje u Europi, a koje je još u funkciji. Oba ova kompleksa zaštićeni su 2008. kao kulturno dobro Republike Hrvatske. U Registar kulturne baštine upisana je i prijamna zgrada kolodvora Rijeka, kao i nekoliko obližnjih skladišta.

Željeznička pruga Karlovac-Rijeka počela se graditi 1869. godine, nakon potpisivanja ugovora između izvođača, Glavnog poduzetništva za gradnju željeznice Karlovac-Rijeka sa sjedištem u Beču s naručiteljem i investitorom Ugarskim ministarstvom za javne radove i komunikacije iz Budimpešte.

Gradnja je trajala četiri godine, a sudjelovalo je 23 tisuće radnika. Na vrlo zahtjevnom terenu kroz Gorski kotar, gdje se pruga penje do 837 metara nadmorske visine, izgrađen je niz tunela i mostova.

Pruga od Pivke do Rijeke dovršena je i predana u promet 25. lipnja 1873. godine, četiri mjeseca prije one koja Rijeku spaja s Karlovcem.

U sklopu izložbe izdan je i istoimeni katalog. Organizator je Hrvatski željeznički muzej, koji je sastavnica HŽ Infrastrukture, u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma u Opatiji. Ostaje otvorena do 8. listopada.

HINA