Program "Zaželi" dio je paketa Vladinih mjera koje su vrijedne 2,8 milijardi eura.     Foto: AA

Iz državnog proračuna Hrvatske i europskih fondova dodijeljeno je preko osam milijuna eura kako bi se zaposlile 1.122 žene koje će pomagati 6.764 starije i nemoćne osobe.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) održana je svečanost uručivanja ugovora iz Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III" sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru poziva dodijeljena su 52 ugovora sveukupne vrijednosti blizu 8,06 milijuna eura koji će dodatno zaposliti 1.122 žene i obuhvatiti 6.764 starije i nemoćne osobe.

Riječ je o nastavku programa koji je započeo u prosincu 2017. godine, od kada je u dvije faze potpisano 750 ugovora vrijednih više od 240 milijuna eura.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako će ovaj program pomoći jednako ženama koje su dugo godina bez posla, ali i osobama kojima će one pružati skrb u kući, koje su često starije, bolesne i nemoćne.

"Vjerujemo da će intenzitet i dugotrajnost potpora biti veća nego što je to sada. Za šest mjeseci budite spremni za nove pozive", poručio je ministar Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar istaknuo je kako je cilj ovih ugovora uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, borba protiv siromaštva, borba protiv nezaposlenosti te poboljšanje kvalitete osoba starije životne dobi, posebice onih koje žive u slabije razvijenim područjima.

Program "Zaželi" dio je paketa Vladinih mjera koje su vrijedne 2,8 milijardi eura.

Iako je najavljeno sudjelovanje premijera Andreja Plenkovića, iz Vlade je priopćeno kako premijer neće biti prisutan na narednim događanjima, jer je pozitivan na koronavirus.

TRT Balkan / agencije