Nakon minute šutnje kojom je odana počast žrtvama u Srebrenici, skupu u Maloj vijećnici obratili su se govornici koji su podsjetili na zločin počinjen u Srebrenici te na aktualnosti vezane uz nedavno donesenu Rezoluciju UN-a.               Foto: AA

U Hrvatskome saboru danas je održan komemorativni skup kojim je obilježena 29. obljetnica i Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Nakon minute šutnje kojom je odana počast žrtvama u Srebrenici, skupu u Maloj vijećnici obratili su se govornici koji su podsjetili na zločin počinjen u Srebrenici te na aktualnosti vezane uz nedavno donesenu Rezoluciju UN-a.

Pokrovitelj komemoracije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pred prepunom Malom vijećnicom podsjetio je kako se ove godine skup održava u svjetlu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je prije dva mjeseca prihvatila Generalna skupština UN-a.

"Rezolucija je svijetu jasno poručila ono čega smo mi već bili svjesni, da se u Srebrenici dogodio jasan i nedvojben čin genocida", poručio je Jandroković.

Jandroković je dodao kako se priznanje strašnih zločina i pokajanje od mnogih čeka tri desetljeća u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj te kako relativiziranje zločina u današnje vrijeme, kada po svijetu bukte novi sukobi i ratovi, mora biti poziv na uzbunu.

"Prije samo tjedan dana pokušalo se u parlamentu Crne Gore na jedan perfidan način skrenuti pozornost sa zločina počinjenih u Srebrenici. Taj manipulativni, štetni i nečasni potez onih koji su pozvani šutjeti zbog vlastitih grijeha jednako smo brzo prozreli u Hrvatskoj i ostatku Europske unije", poručio je Jandroković.

Saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić istaknuo je kako je riječ o do sada najvećem broju prisutnih na komemoraciji za Srebrenicu u Hrvatskom saboru.

"Genocid u Srebrenici još uvijek traje i on je ušao u posljednju fazu koja se zove negiranje genocida. Ni danas ratni zločinci za ovaj genocid nisu kažnjeni. Dapače, dobivaju trgove, ulice, studentske domove koji nose njihova imena, koja se dodatno skandiraju i na sportskim događajima. I ne slavi ih se, jer netko zabludno misli da su oni nevini. Ne, slavi ih se, jer su baš odgovorni za hiljade i hiljade ubojstava. To pokazuje da društvo nije prošlo katarzu i da zločin nije dobio kaznu", poručio je Hodžić.

Komemoraciji su nazočili i muftija Aziz ef. Hasanović, predstavnici pedesetak veleposlanstava akreditiranih u Hrvatskoj, a između ostalih, skupu su se obratili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Gordan Jandroković, preživjeli svjedoci o Srebrenici i drugi.

Komemoracija se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a na inicijativu saborskog zastupnika bošnjačke nacionalne manjine Armina Hodžića, Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj - Bošnjaci zajedno!, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kao i mnogih drugih bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj.

Hrvatski sabor 2005. godine usvojio je Izjavu o Srebrenici, a 2009. godine proglasio je 11. srpnja kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovjetnu odluku iste je godine donio i Europski parlament i od tada se komemorativni skup održava u Hrvatskom saboru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Ujedinjeni narodi ove su godine usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici nakon koje se u cijelome svijetu 11. srpnja obilježava kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

TRT Balkan / agencije