U organizaciji Veleposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj svečanim prijemom obilježen ja 30. august.     Foto: AA

Program obilježavanja Dana pobjede u hotelu Westin započeo je minutom šutnje za sve šehide i intoniranjem nacionalne turske himne, nakon čega su održani govori uz projekciju kratkog filma Ministarstva obrane Turkiye.

Veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran u svom je govoru poručio:

”Naša pobjeda postala je primjer i nada za ugrožene nacije u borbi za svoje oslobođenje. Sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećam se Mustafe Kemala Ataturka, njegovih suboraca i naših vojnika heroja. Ovaj duh i vjera koji su inspirirali veliku pobjedu vode našu naciju i danas. Najvažnija ostvarenja postignuta su na mnogim područjima. S istim duhom nastavit ćemo na putu prema većim ostvarenjima vođenim vizijama stoljetne Turkiye koju je predstavio naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan za drugo stoljeće postojanja naše republike.“

Podsjetio je kako je glavna misao koja se odnosi na vanjsku politiku Republike Turkiye moto kojega je postavio Ataturk, a glasi: ”Mir kod kuće, mir u svijetu!”

Podsjetio je kako je Turkiye 71 godinu članica NATO saveza i aktivan sudionik međunarodnih NATO i EU mirovnih misija: u Afganistanu, Iraku, Libanonu, Bosni i Hercegovini, Somaliji, Kosovu...

”Naša zemlja je sudjelovala u svim NATO misijama na Balkanu od 1995. godine. Naši napori u očuvanju stabilnosti u regiji i promociji globalnog mira dobili su na snazi nakon brojnih izuma i unapređenja na području obrambene industrije“, istaknuo je Kiran.

Dodao je kako su ulaganja u obrambenu industriju u Turkiye porasla za 80 posto te kako je poseban uspjeh postignut u razvoju tehnologije dronova, ali i na ostalim područjima naoružanja i vojne opreme. Podsjetio je kako je izvoz vojne opreme i naoružanja prošle godine dosegnuo iznos od preko 4 milijarde dolara, s ciljem dosezanja iznosa od 6 milijardi dolara ove godine. Naveo je i razvoj dobre suradnje na polju obrambene industrije između Hrvatske i Turkiye koja se ogleda kroz međusobne posjete gospodarstvenika iz ovog polja industrije, ali i najviših predstavnika dvaju ministarstava obrane.

Kiran je na kraju obraćanja pročitao poslanicu predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana upućenu povodom Dana pobjede.

Okupljenima se obratio i vojni izaslanik Turkiye u Hrvatskoj Ozcan Yetis koji je podsjetio kako su turske snage na današnji dan, prije 101 godinu, predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turkiye Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turkiye koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Na svečanom prijemu nazočili su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Ministarstva obrane Hrvatske te vojni predstavnici savezničkih država u Hrvatskoj, veleposlanici i drugi gosti. Na prijemu su izložene makete nekih od proizvoda domaće obrambene industrije Republike Turkiye.

TRT Balkan / agencije