Noć knjige jedna je najmasovnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.     Foto: AA

Manifestacija Noć knjige održava se dvanaestu godinu zaredom, od 21. do 23. travnja 2023, a cilj je dati poticaj čitanju, statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu, ove godine s fokusom na umjetnu inteligenciju (UI).

Noć knjige jedna je od najmasovnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, koja se, zbog svoje popularnosti, prelila i preko granica na susjedne zemlje.

“Sanjaju li roboti električne knjige” slogan je ovogodišnje manifestacije posvećene umjetnoj inteligenciji koju su predstavili organizatori u Glavnoj gradskoj knjižnici.

Povod za održavanje manifestacije Noć knjige su Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja te Dan hrvatske knjige, 22. travnja, zatim 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke, A.G. Matoša i Dinka Šimunovića, 130 godina od rođenja Miroslava Krleže te 100 godina od rođenja Miljenka Smoje.

“Noć knjige iskoristit ćemo kao platformu za propitivanje umjetne inteligencije jer smo u zadnje vrijeme bombardirani tom temom. Umjetna inteligencija je izum koji donosi veliku promjenu u poimanju umjetničkog i književnog stvaralaštva, generira pitanja poput originalnosti, autorstva i autorskih prava”, kazala je Dobrila Zvonarek iz Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK).

Noć knjige održavat će se u knjižnicama, školama, vrtićima, bolnicama, fakultetima s ukupno 615 prijavitelja programa, od čega je 155 narodnih knjižnica s ograncima, 330 različitih ustanova, 200-tinjak škola i vrtića te velik broj ostalih sudionika kojima knjiga nije primarna sfera bavljenja. Bit će upriličeno 1.100 programa i različitih akcija, na pedijatrijskim odjelima čitat će se djeci, mjesni odbori imat će kvartovske programe, čitat će se u domovima za starije osobe, udrugama, kulturnim centrima, kafićima…

U programima će biti ugošćeni književnici i znanstvenici kojima je UI tema kojom se bave, zatim filozofi, glazbenici i razni umjetnici.

Najveći broj programa održavat će se uživo, tek mali dio online, programi se odigravaju i u prirodi, gradskim parkovima, na trgovima i šetnicama, kao i na brodovima i trajektima, u vlakovima, gdje će putnici na razglasima moći uživati u zvučnim pričama.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu.

Manifestacija se, potaknuta iskustvima i uz pomoć organizatora u Hrvatskoj, od 2014. godine održava i u Sloveniji i Crnoj Gori.

TRT Balkan / agencije