Naredni sastanak radne skupine je određen za 10. svibnja 2023.       Foto: HINA

UHS ističe kako su članovi radne skupine suci Ljudevit Zoričić i sutkinja Biserka Pavković Fućak potvrdili da su predstavnici Ministarstva ustrajali u svom prijedlogu bez prihvaćanja bilo kojeg prijedloga ili sugestije iz redova sudaca.

Naglašavaju i kako je pogrešno u javnosti izneseno da je postignut dogovor.

UHS dodaje da prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika ide u saborsku proceduru u obliku kako ga je izradilo Ministarstvo na početku, bez ikakvih promjena, dodajući da u u tome radna skupina nije imala nikakvu ulogu.

Što se tiče drugih pitanja odnosno sveobuhvatnih promjena u vezi plaća i mirovina te drugih materijalnih prava sudaca slijedeći sastanak radne skupine je određen za 10. svibnja 2023., priopćio je UHS.

Plaće sudaca prvostupanjskih sudova bit će od 1. kolovoza veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu, rekao je srijedu državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Predloženi zakon o izmjenama Zakona o plaćama sudaca trebao bi biti prihvaćen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, a isplata uvećanih plaća kreće od 1. kolovoza, najavio je državni tajnik.

„Suci prvostupanjske razine će doći na najmanje oko 2000 eura, a bit će onih koji će preći taj iznos, s obzirom da imaju staž i plaćaju manji prirez“, kazao je.

Za ozbiljnije podizanje plaća trenutno nema prostora, napomenuo je Martinović, s obzirom na to da se u najavljeno povećanje ide bez provedbe rebalansa proračuna.

Premda se u javnosti spominjala mogućnost "bijelog štrajka" tijekom kojeg bi suci radili samo na hitim slučajevima, Martinović ne očekuje da će do njega doći.

Što se tiče ostalih materijalnih prava, razgovarat će se još o pravu na naknadu putnog troška do radnog mjesta, pravu na naknadu za znanstvenu titulu i o kvalitetnijem uređenju naknada za bolovanje, najavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

TRT Balkan / agencije