Manifestacija će se održati primarno u narodnim knjižnicama diljem Hrvatske.           Foto: AA

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige koje se održava pod nazivom "Književnost bez granica!", bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.

U Glavnoj gradskoj knjižnici u Zagrebu najavljen je tradicionalni festival Mjesec hrvatske knjige koji za cilj ima poticanje čitanja i druženja s knjigom kod svih uzrasta, od najmlađih do nastarijih.

Sara Džakula, koordinatorica manifestacije Mjesec hrvatske knjige, istaknula je kako ove godine žele ukazati na prevoditelje kao znalce koji često ostaju zaboravljeni, iako ima važnu ulogu u približavanju stranih književnosti hrvatskoj publici.

Stoga je moto ovogodišnjeg festivala koji se organizira u suradnji s Hrvatskim društvom književnih prevodilaca “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…”, a povod je ulazak Hrvatske u Šengen te propitivanje granica književnosti.

“Zahvaljujući književnim prevoditeljima, strana književnost našim čitateljima prestaje biti strana, a s druge strane i hrvatska književnost ima priliku izaći iz granica vlastite domovine i osvojiti inozemnu publiku”, poručila je Džakula.

Manifestacija će se održati primarno u narodnim knjižnicama diljem Hrvatske, ali programu će se priključiti i ostale knjižnice, od osnovnoškolskih do visokoškolskih i specijalnih te nakladnika.

“U programu će sudjelovati 270 prijavljenih u 1.845 programa koji se održavaju na lokalnoj razini gdje će prevoditelji imati priliku predstaviti sebe i svoje prijevode”, izjavila je Džakula.

Književno prevođenje nije samo prevođenje, stoga se ono često naziva ponovnim pisanjem, poručeno je.

Izabela Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, voditeljica je nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji je osmišljen da dodatno potakne čitanje kod učenika od 5. do 8. razreda u svim narodnim i školskim knjižnicama u Hrvatskoj, kviza koji se u zagrebačkim knjižnicama provodi već 25 godina.

U kvizu mogu sudjelovati sva djeca u svim narodnim knjižnicama koja se mogu prijaviti online na kviz sa 15 pitanja.

“Kviz bi im trebao pružiti zanimljive i važne informacije i istovremeno zabaviti ih”, izjavila je Mauro.

Mjesec hrvatske knjige traje od 15. listopada do 15. studenog, a članovi narodnih knjižnica i ove godine imat će jedinstvenu priliku prijaviti se za oprost zakasnine zbog nevraćanja knjiga u roku ili besplatnu članarinu.

TRT Balkan / agencije