Svrha je osigurati neovisno življenje i potpunu uključenost u život zajednice.     Foto: HINA

Analiza dvogodišnjeg boravka šest osoba s intelektualnim oštećenjem u organiziranoj stambenoj zajednici predstavljena je u ponedjeljak predstavnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb, Caritasa zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba, priopćio je zagrebački Crveni križ koji je projekt poveo u suradnji s gradom.

U sklopu projekta "U vlastitom dnevnom boravku“ vrijednog oko 265 tisuća eura, uz ostalo pruženo je 2400 usluga psihosocijalne podrške osobama s intelektualnim teškoćama i članovima obitelji.

Također, više od stotinu roditelja i skrbnika primilo je psihosocijalnu pomoć te je moglo izraziti svoje brige, želje i potrebe vezano za dobrobit svoje djece i svoju vlastitu dobrobit.

Osim na osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje, skrbnike i članove obitelji, projekt je bio usmjeren i na osobe starije životne dobi.

Svrha je osigurati neovisno življenje i potpunu uključenost u život zajednice kroz podržavanje procesa deinstitucionalizacije, odnosno prevencije institucionalizacije kroz kvalitetne socijalne usluge u lokalnoj zajednici i osiguravanje usluga potrebitim osobama.

Psihologinja Crvenog križa Zagreb i koordinatorica projekta Valentina Vujić objašnjava kako korisnici procjenjuju da je njihova kvaliteta života veća za vrijeme življenja u zajednici nego za vrijeme življenja u ustanovama te žele povećanje kapaciteta usluga organiziranog stanovanja koje im pomaže da ostanu u zajednici što je dulje moguće.

HINA