Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata.     Foto: Reuters

Hrvatska kupuje naoružanje vrijedno 3,8 milijardi eura, pokazuju to podaci koje je MORH proslijedio Jutarnjem listu. Manji su dio toga, u iznosu oko 223 milijuna eura, donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata. S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina.

"U razdoblju od 2000. do 2020. godine nabavka novih vojnih sustava bila je više incident, nego praksa. Za 180 milijuna eura kupljeno je 126 oklopnih vozila Patria, 39 vojnih kamiona za 4,5 milijuna eura, 27 rabljenih njemačkih kamiona za 200 tisuća eura, 16 rabljenih samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 milijuna eura, remontirano je 7 i kupljeno 5 rabljenih MiG-ova za oko 18,5 milijuna eura, SAD su Hrvatskoj donirale 212 vozila MRAP-a, u sklopu sukcesije od Rusije nabavljeno je 10 novih transportnih helikoptera MI 171Sh te je sklopljen ugovor o izgradnji 5 obalnih brodova koji još nije realiziran. I to je u 20 godina bilo sve od nabavke velikih vojnih sustava.

Zbog višegodišnjeg neulaganja u nabavku modernih vojnih sustava, vojska je dovedena do ruba tehničke opstojnosti. Ta činjenica, ali i promjena globalnih okolnosti dovela je do toga da se u Vladi vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim zapovjednicima je poručeno da kažu što im treba i ne razmišljaju kolika je cijena", piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

HINA