Pilotske posade će, dodaje se, obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti.         Foto: Reuters 

Neodgovorno i protupravno ponašanje operatera i udaljenih pilota dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova može obustaviti hitne intervencije i tako ugroziti živote i imovinu na tlu te izravno ugrožava sigurnost i zračnih i zemaljskih snaga.

"Upozoravaju se operatori i udaljeni piloti bespilotnih zrakoplova da je odredbom Uredbe, koja uređuje letačke operacije dronova na području EU, izričito zabranjeno izvoditi letačke operacije dronova blizu i unutar područja u kojima je u tijeku hitna intervencija, poput gašenja požara, potražnih aktivnosti i slično, ako za to ne dobiju dopuštenje predmetnih službi za hitne intervencija", ističe se u priopćenju.

Pilotske posade će, dodaje se, obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

HACZ upozorava te poziva medije da ne objavljuju takve video snimke, jer će time pomoći da se obeshrabre oni koji unatoč zabrani snimaju takve situacije.

HINA