Koncert se održao u okviru projekta "Sjećanje na genocid protiv diskriminacije Roma".      Foto: AA

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u zagrebačkom Parku Zrinjevac održan je koncert Europskog orkestra za mir ("L'Orchestra Europea per la Pace") predvođenog talijanskim glazbenim virtuozom Santinom Spinellijem.

Koncert s kompozicijama izvorne romske glazbe održao se u okviru europskog projekta "Sjećanje na genocid protiv diskriminacije Roma".

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi istaknuo je kako se ovaj međunarodni dan, "Samudaripen", obilježava u Hrvatskoj po 13. put te kako su i ove godine u obilježavanju sudjelovali predstavnici državnog vrha i institucija koje se bave istraživanjem genocida nad Romima.

U sklopu svečanosti, koju su organizirali Savez Roma "Kali Sara" i ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, otvorena je Aleja romskih žrtava.    Foto: AA

"Drago mi je da smo uspjeli podići svijest ne samo romske zajednice, nego i većinskog stanovništva, o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu jer do prije 13 godina takvo nešto nije se obilježavalo", istaknuo je Kajtazi.

Dodao je kako je samo u jasenovačkom kompleksu logora nastradalo oko 17.0000 Roma, od čega je bilo oko 5.000 djece, zbog čega su na 130 ploča ispisana sva imena nastradalih Roma.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu svečanom je komemoracijom obilježen u Uštici, dijelu ustaškog Jasenovačkog logora, gdje se nalazi obilježena 21 masovna grobnica Roma.

Na području Romskog memorijalnog centra, u spomen na 2. kolovoza 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz pogubljena posljednja skupina od 2.897 Roma, uz grobnicu ekshumiranih žrtava visoka izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeća.

U sklopu svečanosti, koju su organizirali Savez Roma "Kali Sara" i ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, otvorena je Aleja romskih žrtava, uz skulpturu i park Hajrije Imeri Mihaljić, prve romske pravednice među narodima.

Termin "Samudaripen" za ratni genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu odabrala je romska zajednica.

Hrvatski sabor je 2014. godine jučerašnji dan službenim proglasio Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

TRT Balkan / agencije