Na jednom od ukupno dvanaest štandova, građani imaju priliku napisati svoja iskustva sa medicinskim sestrama i tehničarima.     Foto: Hina

Na dvanaest štandova smještenih na Trgu bana Josipa Jelačića okupili su se, unatoč kiši, brojni građani, ponajviše oni starije životne dobi, kako bi im medicinske sestre i tehničari izmjerili tlak, šećer i pružili slične besplatne usluge povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom "Naše sestre, naša budućnost” obilježavaju Hrvatska komora medicinskih sestara u suradnji sa sindikatom i stručnim udrugama u sestrinstvu, kako u Zagrebu tako i u svim drugim dijelovima Hrvatske.

U okviru za građane besplatne javno-zdravstvene akcije medicinske sestre i tehničari građanima mjere tlak, šećer, indeks tjelesne mase, educiraju ih o njezi kože, prevenciji hipertenzije, radu hitnih službi i defibrilaciji, o upalnim bolestima crijeva i preventivnim programima ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

U sklopu akcije, svoje aktivnosti predstavljaju stručne udruge u sestrinstvu koje promoviraju i prezentirati svoj rad, s posebnim osvrtom na važnost obrazovanja medicinskih sestara i tehničara.

Na jednom od ukupno dvanaest štandova, građani imaju priliku napisati svoja iskustva sa medicinskim sestrama i tehničarima, koja će, nakon što se prikupe, medicinske sestre poslati hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu.

Jučer su, uoči Dan sestrinstva, u Zagrebu održani sindikalni prosvjedi na kojima su istaknuti zahtjevi za većim plaćama i boljim radnim uvjetima. U hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje više od 4.000 medicinskih sestara, tvrde sindikati, te upozoravaju kako je ova profesija obezvrijeđena i potplaćena, a najavili su veliki štrajk u lipnju (junu).

TRT Balkan / agencije