Najveći udio imaju dugoročni dužnički vrijednosni papiri (64,7 posto), zatim krediti i depoziti (29,4 posto) te kratkoročni dužnički vrijednosni papiri (5,9 posto).     Foto: Reuters

Prema podacima statistike državnih financija za prvo tromjesečje 2024., ukupno stanje konsolidiranog duga sektora opće države na kraju ožujka iznosilo je 49,5 milijardi eura, pa je u odnosu na kraj prosinca 2023. ostvaren rast od 1,3 milijarde eura ili 2,6 posto, navodi se u priopćenju HNB-a, objavljenom u petak.

U odnosu, pak, na kraj ožujka prošle godine, taj je dug veći za 1,1 milijardu eura ili 2,3 posto.

Promatrano u odnosu na godišnji bruto domaći proizvod (BDP), ukupni dug na kraju ožujka iznosio je 63,3 posto BDP-a.

Kako je na kraju ožujka prošle godine taj omjer iznosio 68,6 posto, to predstavlja smanjenje udjela od 5,3 postotnih bodova na godišnjoj razini.

U odnosu, pak, na kraj prethodnog tromjesečja, omjera duga i BDP-a porastao je za 0,2 postotna boda.

Smanjenje omjera duga i BDP-a od 5,3 postotna boda na godišnjoj razini zahvaljuje se snažnom rastu gospodarstva u proteklih godinu dana.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine BDP je porastao već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

U priopćenju HNB-a navodi se i struktura duga opće države po financijskim instrumentima.

Najveći udio imaju dugoročni dužnički vrijednosni papiri (64,7 posto), zatim krediti i depoziti (29,4 posto) te kratkoročni dužnički vrijednosni papiri (5,9 posto).

Kratkoročni dužnički vrijednosni papiri porasli su za 1,4 milijarde eura ili 89 posto u odnosu na ožujak prošle godine, pa su tako ostvarili najveći relativni porast u ukupnoj strukturi duga, s 3,2 na 5,9 posto.

HINA