Sanader je na suđenje došao s medicinskom maskom i štakom.     Foto: AA

Županijski sud u Zagrebu na ponovljenom, trećem suđenju u aferi Hypo nepravomoćno je oslobodio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera optužbe za ratno profiterstvo.

Dva prethodna postupka koja su se vodila za aferu Hypo u kojima je bivši hrvatski premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora poništena su od Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Ivo Sanader stigao je na suđenje u pravosudnom vozilu, pod pratnjom pravosudnih policajaca koji su ga na čitanje presude dopratili iz zatvora u kojem služi kaznu. Sanader je na suđenje došao s medicinskom maskom i štakom.

Postupak u aferi Hypo vraćen je ponovno na Županijski sud koji je danas nepravomoćno oslobodio Ivu Sanadera.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Sanadera tereti da je u funkciji pomoćnika hrvatskog ministra vanjskih poslova, 1994. i 1995. godine, za vrijeme Domovinskog rata, od austrijske Hypo banke primio mito u iznosu od 3,6 milijuna kuna (470.000 eura) kako bi realizirao kredit potreban za kupnju zgrada za smještaj hrvatskih veleposlanstava. S obzirom da je djelo počinjeno u Domovinskom ratu, USKOK je pokrenuo postupak s optužnicom u kojoj je djelo okarakterizirano kao ratno profiterstvo, a ne obični mito, za koje bi već vrijedilo zakonsko pravo zastare postupka.

USKOK-ova tužiteljica Marija Vučko nakon izricanja nepravomoćne presude najavila je kako će se žaliti na presudu, tako da se očekuje ponovno suđenje u drugostupanjskom postupku.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović poručili su kako su zadovoljni izrečenom presudom, no kako smatraju da nije došlo do počinjenja kaznenog djela primanja mita u aferi Hypo, jer za počinjenje, tvrde, nisu izneseni dokazi. Samim time, kažu odvjetnici, ne postoji osnova da Sanader bude osuđen za ratno profiterstvo, kako je tužiteljstvo okarakteriziralo navedeno djelo, a što je bio ključni element da se suđenje održi, zbog dugačkog protoka vremena od počinjenja koje ne vrijedi za djela koja imaju karakter ratnog profiterstva.

“Da ne bi bilo da je Ivo Sanader oslobođen samo zbog zastare, mi i dalje ostajemo pri tvrdnji da nije bilo dokaza počinjenja osnovnog kaznenog djela”, kazao je Prodanović.
Najavili su objedinjavanje triju izrečenih kazni Sanaderu koje zbrojene daju 19 godina zatvora, a po hrvatskim zakonima, za ova djela maksimalna objedinjena kazna može iznositi 15 godina. Ako kazne budu objedinjene na maksimalnih 15 godina, Sanader ima mogućnost nakon pola odslužene kazne, odnosno 7,5 godina, izići na uvjetni otpust.

S obzirom da su sva djela za koja je osuđen počinjena u istom svojstvu i istim uvjetima, kada je optuženi bio premijer, kaznu je moguće objediniti na 12 godina, izjavila je odvjetnica Sloković, što bi značilo da Sanader na uvjetnoj slobodi može biti nakon pet godina.

Ivo Sanader u zatvoru je od 2019. godine zbog tri pravomoćne presude, osuđen je u aferama INA-MOL, Planinska i Fimi media na ukupno 19 godina zatvora.

TRT Balkan / agencije