Na najavi Paraolimpijskih igara istaknuto je kako je paraolimpijski pokret jedan od najbrže rastućih sportskih pokreta u svijetu.           Foto: AA

Povodom obilježavanja 365 dana do početka Paraolimpijskih igara 2024. godine u Parizu, Francuski institut bio je domaćin najave ovog velikog sportskog natjecanja kojem će Francuska po prvi put biti domaćin.

Na najavi Paraolimpijskih igara istaknuto je kako je paraolimpijski pokret jedan od najbrže rastućih sportskih pokreta u svijetu.

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, najavio je kako će se Paraolimpijske igre u Parizu održati od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. godine. Na igrama će se okupiti 4.400 sportaša koji će se natjecati u 22 sporta, a bit će dodijeljeno ukupno 549 medalja.

Ceremonija otvaranja održat će se u samom centru Pariza, na trgu Place de la Concorde.

“Paraolimpijski sport je bolji nego ikada, napreduje iz dana u dan, sve je kvalitetniji i masovniji, a to pokazuju rezultati postignuti na svjetskoj i na europskoj razini”, rekao je Kovačić.

U prodaju će biti pušteno oko 2,8 milijuna ulaznica za gledatelje, očekuju se puni stadioni i adekvatno medijsko praćenje natjecanja koja će se održavati na atraktivnim lokacijama, među kojima je i teniski stadion Roland-Garros.

Lilas Bernheim, prva savjetnica francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, istaknula je kako je ovo prva prilika za Francusku da bude domaćin Paraolimpijskih igara. Dodala je kako će Francuska nastojati pridonijeti međunarodnoj borbi protiv diskriminacije i nejednakosti te poticanju mladih na bavljenje sportskim aktivnostima.

Bernheim je naglasila kako će mjesta održavanja Paraolimpijskih igara biti uglavnom ista ona na kojima će se održavati Olimpijske igre, čime se ovom sportskom događanju daje dodatni značaj.

Medijima je predstavljeno i troje hrvatskih paraolimpijaca koji će nastupiti na predstojećim Paraolimpijskim igrama, a to su osvajač zlatne medalje iz Tokija Ivan Katančić, zatim Matija Sloup i Paula Novina.

TRT Balkan / agencije